Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Muziek

Dansbare grooves op Seabottom Jazzfestival

Geplaatst op maandag 16 april 2018 08:35
  • New Cool Collective met Matt Bianco (Mark Reilly). © Maarten van der Kamp

pinterestmail

Lelystad - Op zaterdag 9 juni vindt het jaarlijkse Seabottom Jazzfestival plaats in Lelystad. Dit jaar werkt de organisatie voor het eerst samen met een Artist in Residence. Jazzsaxofonist Benjamin Herman geniet al jaren wereldwijde faam.

Hij is dan ook 100 procent muzikant: spelen, spelen en nog eens spelen. Hij laat zich inspireren door dancefloor jazz, surf en punkmuziek, free jazz en traditionele muziek uit alle windstreken. Hierdoor zijn niet alleen pure jazzfanaten liefhebbers van zijn muziek, maar ook liefhebbers van andere muziekgenres. Op het Seabottom Jazzfestival zal hij met vijf verschillende acts samenspelen, elk in hun eigen genre.

New Cool Collective

In de jaren ‘90 reikte de faam van Benjamin Herman buiten de jazzkringen, toen hij het baanbrekende ensemble New Cool Collective oprichtte. Inmiddels viert deze achtkoppige energieke funkband hun 25e verjaardag. Met hun nieuwe album Electric Monkey Sessions 2 wordt een nog rauwere en analoge sound gebracht dan we al gewend waren. Het is een veelzijdig album geworden met een eigenwijze psychedelische cumbia vibe met veel dansbare grooves en suizende uptempo jazz-latin.

Samenwerking met Mark Reilly

Het Amsterdamse funkcollectief is - na een aantal ontmoetingen - de samenwerking aangegaan met Mark Reilly van de Britse groep Matt Bianco, bekend uit de jaren ‘80. Dit heeft geresulteerd in een geheel eigen repertoire dat samenkomt in het album ‘The Things You Love’, een klassieke mix van soul, jazz en pop.

Maar Benjamin speelt nog meer: samen met de internationaal bejubelde Robin Nolan  word je meegenomen op een muzikale reis, die reikt van Transsylvanië tot het hedendaagse gipsy geluid van Django Reinhardt en de Hot Club de France.

Tribute aan de Beatles

Amerikaanse jazz-zangeres Deborah J. Carter is geen onbekende van het jazzfestival. Al menig keer stond ze hier op het podium. Op 9 juni brengt ze samen met vibrafoon kwartet Zandscape én gastoptreden van Benjamin Herman een tribute aan de Beatles. Afsluiter van de avond is festivalmachine Gallowstreet. Met een 10-koppige blazerssectie zijn zij niet zomaar een brass band die New Orleans-stijlmuziek speelt; Gallowstreet heeft zijn eigen niche binnen het genre. En Benjamin blaast gezellig een setje mee.

Kijk voor meer informatie op de website van het Seabottom Jazzfestival. 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.