Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Muziek

Pink Floyd Project weet emotie en magie van het origineel te raken

Door Kees Bakker op zondag 11 februari 2018 20:08
  • Pink Floyd Project © Sjors Evers

pinterestmail

Lelystad - Een kans dat het echte Pink Floyd nog eens in Lelystad zal spelen, is er niet. Voor de liefhebbers van de muziek van de Engelse band was er vrijdag echter een mooi alternatief: het Nederlandse collectief Pink Floyd Project bracht onder de naam ‘acoustic echoes’ een bijna drie uur durende show op de planken.

Verhalen tussendoor

En toch had het niet veel gescheeld of Pink Floyd had ooit wel Flevoland aangedaan. ‘De band stond op 8 juni 1969 geboekt voor De Meerpaal in Dronten, die toen net open was. Maar het optreden ging, zoals wel vaker met aangekondigde optredens van Pink Floyd in die tijd, niet door,’ wist journalist en schrijver van de Nederlandse Pink Floyd-biografie Wouter Bessels de zaal vrijdag te vertellen.

En dat geeft onmiddellijk de meerwaarde van de voorstelling van vrijdag weer: Pink Floyd Project speelt niet alleen nummers van de band, men vertelt er ook verhalen bij. Over de tijd waarin die nummers zijn ontstaan, over de omstandigheden waaronder die nummers zijn geschreven en opgenomen.

Tijdloze muziek

Want zoals bij vrijwel alle echte grote bands in de popmuziek waren er spanningen en onderlinge onenigheid binnen Pink Floyd, iets wat individuele muzikanten drijft tot prestaties die groter zijn dan de som der delen.

De meerwaarde zat ‘m vrijdag ook in de uitvoering van de nummers. De tien muzikanten hadden voor deze show gekozen voor acoustische versies van de nummers van de band. Pink Floyd staat bekend om de bombast, muziek die in alle gaten en hoeken gevuld is met instrumenten en geluidjes. ‘Maar het bleek, toen de band bezig was met het maken van deze voorstelling, de muziek ook zonder dat overeind blijft. Want het gaat om tijdloze muziek,’ zei Bessels.

Werkelijke schoonheid

De magie van Pink Floyd wordt breed erkend. Het is niet voor niets dat de band met 13 nummers in de top 2000 staat, en met maar liefst drie nummers in de top 25. Dat laatste doet geen enkele band ze na.

Toch is het altijd moeilijk te benoemen wat die magie dan is. Zelf heb ik vroeger ‘The Wall’, het één na laatste wapenfeit van het illustere duo Roger Waters en David Gilmour, helemaal gespeld. Geweldige plaat vond ik het, en de teksten spraken echt tot mij. Tot ik de film zag en ontdekte dat die heel ergens anders over gingen.

Maar de rest van de muziek van Pink Floyd vond ik muzikaal behang. Pas een jaar of tien geleden, toen ik echt goed naar de platen ging luisteren en ook de ontwikkeling van de band daarin zag, drong de werkelijke schoonheid tot me door.

Die schoonheid zit ‘m in de emotie die de muziek oproept, want muziek is voor een groot deel emotie. Maar muziek is ook techniek, en daar kan een band als Pink Floyd Project geweldig door het ijs zakken. Want de muziek van Floyd zit zo ongelooflijk goed in elkaar, dat het geen kwestie van simpel naspelen is.

Gaat dat zien

Maar daar slaagt Pink Floyd Project met vlag en wimpel. Het muzikaal vakmanschap van het gezelschap is enorm. Nergens heb je het gevoel dat je naar een slap aftreksel zit te kijken. En dat is knap en een enorm compliment waard, zeker gezien het feit dat het hier om een acoustische show ging. Dan heb je minder geluid om je achter te verbergen.

Ik ga verder geen namen noemen van de muzikanten, want met het noemen van één doe je de ander te kort. Nou, vooruit, eentje dan: geweldig om Bert Heerink weer eens live te zien. De man met de gouden rockstrot. Ik zag hem voor het laatst begin jaren ’80, als zanger van Vandenberg, in een ‘double feature’ met Vengeance in Zwolle. Maar wat een geweldig geluid heeft de man altijd nog. Alleen dat is al een reden Pink Floyd Project te gaan zien. Maar de negen andere muzikanten en verteller Wouter Bessels zijn tien goede andere redenen.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.