Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Muziek

Rockbands binden de strijd aan in de Buze

Door Lisette Ruzius op donderdag 19 januari 2017 14:55
  • © Steven van Olphen

  • Sterrenwacht uit Meppel. © Boom uitgevers Nieuwsmedia

  • © Derailed Revolution

pinterestmail

Steenwijk - Vier rockbands treden op tijdens de voorronde van de bandwedstrijd Stairway to Hedon in De Buze. Het gaat om jonge formaties uit de omgeving van Zwolle die op vrijdag 20 januari op de bühne in Steenwijk staan.

De bands die optreden zijn Between May and April, Sterrenwacht, Exploding Pudding en Derailed Revolution. Bassist Peter Krijns van Derailed Revolution: ‘Dit is onze eerste muziekwedstrijd, omdat we voorheen geen tijd hadden voor dit soort dingen. We zijn benieuwd hoe het uitpakt.’ De bandleden wonen door heel Nederland, maar twee hebben hun thuisbasis in Meppel. Krijns zelf woont in Lelystad.

MEER OVER DIT ONDERWERP

Stampwerk

De band maakt rock/metal en stond eind vorig jaar nog op het huiskamerfestival Muziek bij de Buren in Meppel. ‘Daar speelden we akoestisch en dat was voor ons uniek. Het was zo breekbaar als porselein.’ Dat wordt in de Buze wel anders. ‘Dan gaan we voor het volledige stampwerk. Als we doorgaan naar de finale dan hebben we nog wel een verrassing in petto.’

De band met als thuisbasis Zwolle speelt alleen eigen werk. ‘Onze invloeden zijn heel breed. Ik luister graag naar Delain, onze zangeres Eline van Zwieten is weg van Flyleaf, onze gitarist Vincent van Zwieten houdt van Dream Theater en onze drummer Dominic Pongers luistert naar Ierse folk.’

Album

Derailed Revolution is momenteel veel in een studio in Rotterdam te vinden om hun eerste volledige album op te nemen. ‘Ik heb toevallig net de eerste mixen gehoord en het belooft wat moois te worden. Ik verheug me nu al op de presentatie’, zegt Krijns. Het album komt eind van dit jaar uit.

De bassist vindt het leuk om tijdens Stairway to Hedon de strijd aan te gaan met Between May and April. Vorig jaar maart stond Derailed Revolution nog in het voorprogramma van deze band uit de Noordoostpolder. ‘Het is een hele goede band en ik sta zeker vooraan bij het optreden in de Buze.’

Alter Bridge

Between May and April komt uit de Noordoostpolder. De band bestaat uit drummer Meindert Ras, bassist Bas Altenburg, toetsenist Jeroen Drop, gitarist en zanger Marten Ras en gitarist Kris Minkjan. Ze schrijven eigen nummers en laten zich daarbij beïnvloeden door bands als Alter Bridge en Shinedown. Hun alternatieve rocknummers bouwen zich op en zijn groots en meeslepend.

Exploding Pudding is in juni 2013 opgericht. De band bestaat uit Jessica van der Zee (basgitaar), Renco de Vries (drums), Rinus Huisman (gitaar) en Ivo Kraan (zang en gitaar). De muzikanten komen uit Steenwijk en omgeving. Het repertoire bestaat uit (hard)rock waarbij covers worden afgewisseld met eigen nummers. ‘Elke band heeft in de Buze twintig minuten speeltijd. We gaan een zo goed mogelijke show neerzetten en proberen te knallen met rockcovers en eigen nummers’, vertelt Jessica van der Zee uit Steenwijkerwold.

De band heeft ook in de voorronde gestaan van Oerrock. Dit rock/popfestival in Ureterp houdt een muziekwedstrijd en de winnaar mag in mei op het festival spelen. ‘We hebben de eerste ronde gespeeld en horen binnenkort of we door zijn.’ Exploding Pudding heeft al een demo opgenomen met de titel When I Dream en die is te vinden op Soundcloud. De bandleden zijn 16 en 17 jaar. Over de toekomst is Jessica duidelijk. ‘We willen graag veel muziek maken. Het zou erg leuk zijn om in de finale van Stairway tot Hedon te staan.’

Drentsch Peil XL

Sterrenwacht is een jonge formatie uit Meppel bestaande uit William Mank op piano en zang, Remon de Boer op bas, Tim Kalf op drums en Ron Peerik op gitaar. De band bestaat sinds 2014. ‘Dit is de tweede keer dat we meedoen aan een muziekwedstrijd, want we stonden eerder op Drentsch Peil XL.’

De band won niet, maar er was wel ander Meppeler succes. Singer-songwriter Timo de Jong uit Meppel en gothicband Blackbriar met een gitarist uit Meppel werden de winnaars. De prijs was een optreden op showcasefestival Eurosonic afgelopen week. Dit betekende overigens niet dat Sterrenwacht buiten de boot viel. De band speelde in het randprogramma van het Groningse festival.

Gitaarsolo

Het repertoire van Sterrenwacht bestaat uit Nederlandstalige poprocksongs. ‘Sommige nummers hebben een reggaevibe en in sommige nummers staat de gitaar centraal’, vertelt zanger William Mank. De band speelt alleen eigen nummers en heeft net zijn eerste EP opgenomen die binnenkort uitkomt. Producer was Timo de Jong.

Op de EP bevat vijf nummers. ‘Een van onze laatste nummers staat er niet op. Het heet Jaren Later en gaat over terugblikken op een relatie. De song bouwt op naar een gitaarsolo. Hier krijg ik zelf altijd kippenvel van.’  De EP moet de opmaat zijn naar een volledig album.

Het evenement in de Buze begint om 20.00 uur. In totaal zijn er vier voorrondes. De finale is op 27 januari in het Zwolse Hedon. De winnende band mag spelen in het voorprogramma van een grote naam in Hedon.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.