Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Huis en tuin

Houtstook is duurzaam

Geplaatst op vrijdag 26 februari 2016 09:22
  • Goede houtstook is duurzaam en gezellig. © Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

pinterestmail

'Eén op de tien Nederlanders heeft grote last van houtstook’ kopt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onlangs op basis van een onderzoek uitgevoerd door Motivaction. Er is echter een onderscheid te maken in de verschillende vormen van houtstook.

‘Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over één kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu’, zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. ‘Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook.

Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits je de juiste haard kiest.’
 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (9) Plaats een reactiereacties
profielfoto
20 Mar 2016 10:29
sancho pancha
Het wordt niet voor niets een allesbrander genoemd er is geen controle op de brandstof (VOCHTGEHALTE)stookmaterialen spanplaat oude kozijnen banden alles gaat de lucht in het scheelt stortingskosten.De paasvuren worden beter gecontroleerd en dat is maar 1 dag per jaar >De allesbrander brand het hele jaar en dus ook de overlast!!
profielfoto
16 Apr 2016 08:43
F Buitenhuis
Je hebt van die mensen die in deze welvaartsmaatschappij altijd wel wat hebben te klagen. Het is toch heerlijkals je je kachel lekker kunt stoken. Een glaasje wijn of flesje bier erbij en je hebt quality time. Genieten en niet klagen daar is het leven veel tekort voor.
profielfoto
28 Apr 2016 08:07
. Emmertje.
Rare argumentatie, je leeft in een welvaartsmaatschappij en dan heb je niet het recht om ergens over te klagen?
profielfoto
27 Mar 2016 13:22
M. Berg
Lage uitstoot of hoog rendement is mij om het even als ik 's avonds in mijn slaapkamer gerookt lig te worden. De keelpijn is er namelijk niet minder om.
profielfoto
30 Mar 2016 16:30
Teake van der Werf
Een moderne houtkachel is beslist geen allesbrander, en van uitlaatgassen wordt je ook niet vrolijk.
Maar daar hoor je de mensen niet over want ja, hun eigen autotje moet natuurlijk wel kunnen rijden.
Een hoog rendement kachel ruik je amper, mits er inderdaad goed gestookt wordt.
Degene die vervuild materiaal door de schoorsteen naar buiten jast, vernield zijn eigen pijp.
profielfoto
28 Apr 2016 08:09
. Emmertje.
Waarom, als een kachel geen uitstoot heeft, moet de schoorsteen dan elk jaar geveegd worden?
profielfoto
10 Mei 2016 21:33
Teake van der Werf
Om de vogelnesten te verwijderen die er buiten het stookseizoen in kunnen komen.
profielfoto
25 Mei 2016 23:38
Jos Merks
HOUTSTOOK IS HELEMAAL NIET DUURZAAM
De heer Kooij preekt voor eigen parochie. Hij moet immers zijn kachels verkopen en liefst zo veel mogelijk. Net als de drugsdealer die zijn klanten vertelt, dat het allemaal geen kwaad kan. Er moet immers geld in het laatje komen.
Bij Houtrook komen altijd voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen. Mooier kan ik het niet maken. Daarnaast is er vaak geurhinder. Natuurlijk is er verschil in kachels. De ene kachel is door een betere verbranding minder slecht dan de andere kachel, maar ze blijven allemaal slecht. vergelijk het met roken van sigaretten. De ene sigaret is wat slechter dan de ander. Het risico op kanker is echter levensgroot of je nu de een rookt of de ander. Ook de ene stoker is de andere niet. De ene stoker verbrandt alles dat los en vast zit. De andere stoker stookt alleen goed en goed gedroogd hout of pellets. Maar ook dan, het is slechts het verschil tussen slecht voor de gezondheid en minder slecht voor de gezondheid.
Duurzaam is het al helemaal niet. Het merendeel van het brandhout komt uit het buitenland en wordt dus met een energieverlies versleept van A naar B. En indien men denkt dat het CO2 neutraal zou zijn, zit men er ook faliekant naast. Men neemt dan wel een heel groot voorschot op de toekomst. Het duurt namelijk pakweg 25 jaar voordat de boom weer volgroeid is.
Wilt u meer weten: Kijk eens op de websites van www.houtrook.nl, www.houtrook.com of op de website van de Stichting Houtrookvrij www.houtrookvrij.nl
Het is niet voor niets dat Milieu Centraal stelt, dat het stoken van hout of pellets zeker niet moet plaats vinden in woongebieden. Datzelfde wordt gepubliceerd door de verschillende GGD's waaronder Amsterdam, Groningen en Drenthe.
Een aardig neveneffect zijn de schoorsteenbranden. Je zal maar zo'n buurman hebben. Je huis en leven komt direct in gevaar.
profielfoto
26 Mei 2016 08:56
Jos Merks
Het zou de FLEVOPOST sieren om eens een artikel te plaatsen waarin haar lezers eens goed geïnformeerd worden omtrent de gevaren die houtrook voor de gezondheid meebrengt.
Ik ben er van overtuigd dat een groot percentage van de stokers zal bes;uiten de houtkachel of open haard veel minder te gaan gebruiken of om deze om te bouwen naar het gebruik van gas.
Weet u nog hoe blij onze opa's en oma's waren dat ze eindelijk van die vieze steenkolen verlost werden en hun huizen konden gaan verwarmen met gas? Eindelijk was die stank weg en die vieze lucht. Gas is is en blijft schoon.
En wat doen wij nu, onnozele halzen als we zijn, we zijn het steenkolen tijdperk vergeten en beginnen steeds meer hout te verstoken. Hout dat nog veel viezer is dan steenkool.
Alleen als er een steenkolencentrale in de buurt staat, dan gaan we er met spandoeken staan om bij thuiskomst de open haard aan te steken met een glas wijn erbij. Hoe hypocriet kunnen we zijn.
Klinkt dit een beetje hard? Het is helaas de realiteit.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.