Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Actueel

SVOL Solar Team wint NK Zonnebootrace

Geplaatst op maandag 14 mei 2018 15:08
  • Ariana Kalsbeek in de zonneboot van het SVOL Solar Team. © Studio FJ

pinterestmail

Akkrum - Het SVOL Solar Team is zaterdag na een spannende race eerste geworden tijdens de NK Zonnebootrace in Akkrum. Bij dit kampioenschap strijden Young Solar teams van verschillende scholen uit Nederland tegen elkaar.

Na maanden te hebben gebouwd aan de zonneboot lieten zij zaterdag 22 andere teams achter zich. In het team zitten acht leerlingen van de SGL technasium en de Arcus technasium. Hun hoofdsponsor is Proteqs.

‘Le Mans’-start

De race startte om 11.00 uur op een zonnige dag in Akkrum. Deze begon met een ‘Le Mans’-start: eerst een hardloopwedstrijd over 1,7 km. Als de loper de boot aantikt mag deze vertrekken. Ariana Kalsbeek, de bestuurder van de zonneboot, ging bij de race namens het SVOL Solar Team als eerste over de eindstreep. Het was spannend want voordat zij zaterdag konden gaan racen moest het team vrijdag eerst een zwemtest en een vaartest afleggen en kreeg de zonneboot een technische keuring.

Technische uitdaging

In de aanloop naar de race heeft het team al maanden van bouwen achter de rug. Tijdens het project komen de leerlingen in aanraking met verschillende aspecten van techniek, innovatie en duurzaamheid. Zo moeten ze de zonneboot helemaal zelf bouwen. Ze maken een ontwerp voor het stuursysteem, ze zijn verantwoordelijk voor de elektrische inrichting en moeten goed nadenken hoe zij met welke materialen gewicht kunnen besparen.

Sponsoren SVOL Solar Team

Om dit project te bekostigen is een flink bedrag nodig. Het team heeft verschillende sponsors geregeld. Dit jaar is Proteqs uit Lelystad hoofdsponsor en Schaap Ship Care uit Lelystad heeft zijn werkplaats, gereedschap en materialen beschikbaar gesteld.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.