Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
In Boer Wim Zoekt Vrouw volgt de redactie van FlevoPost de verrichtingen...
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
In dit dossier vind je alle berichtgeving van FlevoPost over de huisvest...
Actueel

'Aardappelen bewaren is topsport'

Door Donna Oevering op donderdag 18 oktober 2018 14:09
  • Akkerbouwer Willem Tijsseling. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Biddinghuizen - De aardappelen zijn inmiddels van het land en moeten zo snel mogelijk worden gekoeld. Eén probleem: het is prachtig weer voor de tijd van het jaar, maar de nachten zijn nog niet zo koud als dat zou moeten. Akkerbouwer Willem Tijsseling uit Biddinghuizen en Peter Maljaars van Ventri Techniek vertellen wat er bij bewaren komt kijken.

Aardappels hebben door de warme zomer lang in een warme rug gezeten en willen daardoor snel gaan kiemen. Dus is het zaak om ze zo snel mogelijk te koelen. De komende twee weken moeten ze terug worden gekoeld van 12 naar 4 graden, legt de akkerbouwer uit. ‘De afnemer wil geen kiemen en voor mij als teler is dat kiempje met name vocht dat uit de aardappel wordt getrokken en valt er uiteindelijk vanaf’, legt Tijsseling uit. En net als andere (tafel)aardappeltelers wil hij dat zoveel mogelijk voorkomen. ‘Alle kilo’s vocht die je niet verliest door het kiemen, worden uitbetaald.’ Het kiemen van aardappels zorgt ervoor dat ze lichter worden en dus minder opbrengen. Dat merkt de akkerbouwer direct in zijn portemonnee.

Nachten zijn niet koud genoeg

Door daar scherp op te zijn en op te anticiperen hoopt Tijsseling toch zoveel mogelijk van zijn opbrengst te behouden. Hoe hij dat doet? ‘Ik heb vanochtend de mechanische koeling aangezet, want met dit prachtige weer lukt het niet om terug te koelen. Vannacht was het nog 14 graden.’

Hij benadrukt dat hij verder wel heel blij is met het weer. ‘Het werkt fantastisch lekker, het koelen van de aardappelen zou ik graag wat koudere nachten hebben.’ Voorgaande jaren zette hij de koeling pas later in het najaar aan, maar om zijn aardappelen in ‘kiemrust’ te houden moeten ze zo snel mogelijk 4 graden zijn. ‘Ik teel tafelaardappelen. Voor frietaardappelen is dat weer heel anders, die moeten juist zo rond de 7 graden worden bewaard. Anders gaan ze versuikeren.’ En dat komt de knapperigheid en bakkleur niet ten goede.

Moderne bewaarapparatuur

Als de tafelaardappelen eenmaal op 4 graden zitten, is het zaak om zo min mogelijk te ventileren. Dit om vochtverlies tegen te gaan. ‘Maar ja, als er een rotte tussen zit dan moet de ventilatie voldoende zijn om te voorkomen dat dit doorwerkt en we straks een hele plek rotte aardappelen hebben. Het is en blijft een spanningsveld.’

Moderne bewaarapparatuur meet de temperatuur en het vochtpercentage in de schuur. ‘Maar kom je vervolgens amper nog bij je aardappelen dan kan je nog wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan.’ Tijsseling vertelt dat hij altijd even gaat kijken. ‘De computer geeft weliswaar een indicatie, maar net als elke computer houdt die zich aan de instellingen die jij hebt gedaan. Het voordeel van de bewaarcomputer is dat ik ’s nachts niet meer mijn bed uit hoef om te kijken of het koud genoeg is of dat ik de ventilator moet aanzetten.’

Maar een boer moet ook altijd afgaan op zijn intuïtie, zegt hij. ‘Zolang je niks ruikt en je nog geen vliegjes ziet, weet je dat het goed zit.’ Maljaars beaamt dat. ‘Het belangrijkste voor een agrariër is om regelmatig de producten in de bewaring te controleren. En daarin is ruiken, zien en voelen een fantastisch instrument.’

Vocht is funest

Vocht is nu eenmaal funest voor de tafelaardappel, weet ook Peter Maljaars van Ventri Techniek. ‘Wij kijken als het ware over de schouder van de aardappelteler mee en kunnen – indien gewenst – de instellingen van de bewaarapparatuur op afstand controleren.’ Maljaars: ‘Wij zijn de hulplijn voor agrariërs.’ Tijsseling beaamt dat: ‘Ik bel een enkele keer, als het bijvoorbeeld heel lang vochtig weer is en het dus spannend wordt. Of bij het instellen van de computer.’

Bewaren is topsport

Niet alleen tijdens het zaai- en groeiseizoen is de akkerbouwer afhankelijk van het weer, dat is hij ook als de producten van het land moeten worden gehaald. Soms moet dat in heel korte tijd vanwege nat weer en soms kan dat geleidelijker, zoals nu het geval is.

Maar ook voor koelen geldt: hoe is het weer? Is het warm, nat, droog? Het weer wordt steeds extremer, zegt Maljaars, en excessen in het groeiseizoen vragen om extra aandacht tijdens de bewaring.

‘Bewaren is topsport en ik zeg altijd tegen telers: zie het als een wedstrijd. In de eerste helft vindt het zaaien en poten, de teelt, plaats. En in de tweede helft de bewaring, maar dan kun je de wedstrijd dus nog steeds verliezen.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.