Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Urk

Provincie wil meewerken aan haven onder aan Urkersluis (filmpje)

Door Egbert Voerman op dinsdag 3 januari 2017 08:33
Laatste wijziging: 3 januari 2017 10:52
  • Ontwerp jachthaven WSV Onder aan de Sluis. © WSV Onder aan de Sluis

pinterestmail

Urk - Een jachthaven met zestig ligplaatsen aan de binnenkant van de Urkersluis. Dat moet de oplossing worden voor het 'bootjesprobleem' in de Urkervaart.

Afmeerverbod voor privé-boten

De provincie Flevoland stelde in 2015 een afmeerverbod in voor privé-boten in de vaarten in Urk en Noordoostpolder. De doorvaart van de beroepsvaart zou worden belemmerd door de boten en er zou oneerlijke concurrentie zijn met jachthavens.

Verplaatsing damwand

Diezelfde provincie is nu bereid mee te werken aan het burgerinitiatief van de in 2015 opgerichte Watersportvereniging Onder aan de Sluis. Door de verplaatsing van de damwand van de Urkervaart komt er onderaan de Urkersluis ruimte voor de aanleg van een jachtjaven.

(De tekst gaat verder na de video)

  • ignore touch

    De beoogde locatie van de jachthaven aan de Industrierondweg, gezien vanuit de lucht. © WSV Onder aan de Sluis

 

Groeien naar zestig leden

Ook de gemeente Urk staat positief tegenover het initiatief, mits de watersportvereniging, die nu dertig leden heeft, kan aankomen met het dubbele aantal leden. 'Om de zaak sluitend te krijgen', licht een woordvoerder van de vereniging toe.

'Dat moet geen probleem zijn', stelt de woordvoerder. 'Onze leden komen nu vooral uit Urk en Tollebeek. Maar ook uit de rest van de Noordoostpolder kunnen booteigenaren zich bij ons aanmelden. Ook voor hen is dit een kans, nu er in de poldervaarten geen privé-boten meer mogen worden aangelegd'.

Goedkoper alternatief

De jachthaven komt aan de Industrierondweg op Urk te liggen en moet plaats bieden aan in totaal 7 ligboxen van 15×5 meter, 30 ligboxen van 12,5×4 meter en 23 ligboxen van 8×3,5 meter.

De haven aan de binnenkant van de sluis is volgens de initiatiefnemers ook een goedkoper alternatief dan de recreatieve, buitendijkse jachthaven op Urk. 'Daar is een wachtlijst van 250 leden'.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van WSV Onder aan de Sluis.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.