Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Hospice Dronten is een plek waar terminaal zieken in een zo huiselijk mo...
Windpark Noordoostpolder, gesitueerd aan de Noorder-, Wester- en Zuiderm...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Regio

Verdien een compliment voor een oorlogsmonument

Geplaatst op vrijdag 8 februari 2019 12:10
  • Dodenherdenking bij het Airgunnersmonument in Dronten. © Fotostudio Wierd

  • Dodenherdenking bij het oorlogsmonument in Lelystad. © Fotostudio Wierd

  • Dodenherdenking bij het monument in Emmeloord. © Vedapress

pinterestmail

Regio - De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt dit jaar plaats in de provincie Flevoland. Daarom deelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een Compliment voor een oorlogsmonument uit.

Flevoland telt 16 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 11 april wordt het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het monument dat het meest ‘leeft’ en/of het best beheerd en behouden wordt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument. 

Iedereen die zich betrokken voelt bij het beheer van een oorlogsmonument in Flevoland, kan die gedenkplaats aanmelden. Het Comité roept onder meer scholen, betrokken jongeren en lokale organisaties op om zich te melden. De aanmelding van de gedenkplaats mag volledig vrij worden vormgegeven.

Criteria

Uit het materiaal moet wel duidelijk worden welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer is georganiseerd. Een deskundige jury beoordeelt de monumenten vervolgens op originaliteit, uitstraling en kwaliteit van het onderhoud. Daarnaast let de commissie ook op sfeer en beleving rond het monument. Op basis van de aanmeldingen kiest de jury 5 genomineerden. De verhalen krijgen een plek op www.4en5mei.nl.

Inzenden is mogelijk tot 10 maart 2019. Meer informatie is te vinden op 4en5mei.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.