Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Regio

Gewassen vrij relaxt onder droogte dankzij voldoende water

Door Sanne Bruinsma op woensdag 11 juli 2018 17:42
  • Akkerbouwer Herman Vermeer houdt zijn gewassen koel. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Flevoland - Het is genieten geblazen in Nederland. De stralende zon trekt jong en oud het strand en terras op. Toch is niet iedereen blij met deze aanhoudende warmte. 'Voor het eerst in vijf jaar tijd heb ik de uien moeten beregenen', vertelt akkerbouwer Herman Vermeer uit Swifterbant.

Waterbedrijf Vitens heeft de afgelopen week iedereen opgeroepen zuinig te zijn met drinkwater en de kraan niet open te zetten tijdens piekuren. Dit om, in deze periode van droogte, het wegvallen van de waterdruk en bruin water te voorkomen. Boeren op plekken in Gelderland, Brabant, Utrecht en de Veluwe mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen.

De Flevolandse boeren hebben wat dat betreft iets meer geluk. ‘Genoeg water om ons heen. Hierdoor mogen wij wel gebruik maken van het oppervlaktewater. Begint het waterpeil te dalen, dan draait het waterschap gewoon de ‘deurtjes’ open om wat water uit het IJsselmeer de kanalen en sloten in te laten stromen’, legt Lelystadse akkerbouwer Johan van den Bergh uit.

Evenwichtige groei

En dat de boeren dankbaar gebruik maken van dit water is te zien wanneer je langs de velden in de polder rijdt. Vermeer: ‘Sinds vorige week maken we gebruik van onze regenhaspel. Daar waar het werkprogramma het toelaat proberen we de dag en wind te vermijden, maar soms is het ook noodzakelijk overdag te beregenen. In een bepaald groeistadium is evenwichtige groei erg belangrijk. Droogte kan voor onderbrekingen zorgen, waardoor bijvoorbeeld de aardappelen in een minder mooie vorm groeien.’

Worteltjes krijgen stress van hoge temperaturen

Voor sommige gewassen gaat het niet alleen om het water, maar ook om de verkoeling ervan. ‘Worteltjes krijgen stress van hoge temperaturen’, vervolgt Vermeer. ‘Deze stress kan zorgen voor slechte groei, met als gevolg een slecht gewas. Tot vorige week hielden ze zich vrij goed, maar afgelopen zondag bleek het toch nodig om ze te beregenen.’

Heel veel langer moet deze aanhoudende droogte niet meer duren. ‘Op den duur zal het ten koste gaan van onze gewassen. Met het gevolg dat we minder producten kunnen leveren, waardoor de prijzen in de supermarkt omhoog gaan. Voor de boer niet per se vervelend, maar de consument zit er natuurlijk niet op te wachten’, aldus Van den Bergh.

Heftige reactie

Niet alleen de gewassen, maar ook de tuin moet gedurende deze warme periode voldoende bewaterd worden. ‘Probeer dit vooral in de avond of vroeg in de ochtend te doen. Besproei je je planten op het heetst van de dag, dan kan dit voor een heftige reactie zorgen. Ook is het minder effectief omdat veel water meteen weer verdampt. Zonde van het water en zonde van het werk’, besluit boer Vermeer.

 

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.