Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Regio

Poldermens Jan Mulder was sociaal bevlogen

Geplaatst op maandag 9 juli 2018 11:12
  • Jan Mulder (1943-2018). © Familie Mulder

pinterestmail

Emmeloord - Met het overlijden van oud-wethouder Jan Mulder, vorige week donderdag, heeft de Noordoostpolder een sociaal bevlogen mens verloren.

De op 8 september 1943 in Zuidwolde geboren Mulder kwam in 1970 naar de Noordoostpolder als voorlichter van het Ministerie van Land- en Tuinbouw. In 1986 werd hij raadslid voor de PvdA en van 1998 tot 2006 was hij wethouder met huisvesting en onderwijs in zijn portefeuille. Jan keek over de horizon van de akkers in de polder heen. ‘Er is meer dan landbouw en industrie’, was zijn credo.

Hij was zeer betrokken bij de polder en een bevlogen mens. Wat hij in zijn hoofd had moest ook gebeuren en altijd stond het algemeen belang voorop. Hij was een echte sociaal democraat, zeggen mensen waarmee hij samenwerkte in de PvdA. ‘Hij had humor en was markant in zijn bevlogenheid. Hij hekelde vriendjespolitiek. Een oprecht mens.’

Als wethouder stond hij aan de basis van de veranderingen van het stadscentrum van Emmeloord. ‘Hij initieerde dat het anders moest.’ De eerste plannen uit zijn tijd waren gericht op wonen en detailhandel ook op de Deel, maar hij zag dat de veranderende maatschappij om een andere invulling vroeg. En dan moet je die plannen loslaten wist hij.

‘Sociaal bevlogen’, dat is ook wat wij herkennen in ons vader, zegt dochter Yvonne. ‘Voor de maatschappij, maar zeker ook voor ons. Hij stimuleerde mij en mijn broer Klaas in onze algemene ontwikkeling en ook met de 3 kleinkinderen ging hij dagjes uit.’ Donderdag kwam er een einde aan zijn leven. ‘Hij had er vrede mee. De laatste tijd ging zijn gezondheid achteruit. Begin mei werd duidelijk dat pa ongeneeslijk ziek was. Hij kon het prima een plek geven. Het lichaam was op. Hij keek terug op een mooi leven.’

Op de rouwkaart ook geen droeve zwarte of grijze lijst, maar een raamwerk van woorden die hem typeren, waaronder Drent en poldermens.

Cees Walinga

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.