Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Hospice Dronten is een plek waar terminaal zieken in een zo huiselijk mo...
Windpark Noordoostpolder, gesitueerd aan de Noorder-, Wester- en Zuiderm...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Regio

Droogte houdt aan; neerslagtekort is al bijna 200 millimeter

Geplaatst op zaterdag 7 juli 2018 14:39
  • © Pixabay.com

pinterestmail

Regio - Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van 186 mm neemt de droogte steeds ergere vormen aan. Normaal hebben we begin juli een neerslagtekort van 95 mm, maar na het weekend komen we boven de grens van 200 mm uit. Dit meldt Weeronline.nl.

Half juli wordt een tekort van ruim 215 mm verwacht! Dinsdag valt misschien een klein beetje regen, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat. Deze eeuw was het alleen in de zomer van 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 mm.

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot. In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar 240 mm! Op veel plaatsen in het land, onder andere in Gelderland, geldt een sproeiverbod.

Druppel op een gloeiende plaat

Na een vrij zonnig en zomers warm weekend krijgen we een dip op maandag en dinsdag met lagere temperaturen. De bewolking neemt toe, waardoor minder vocht uit de bodem verdampt. Maandag maakt vooral het noorden kans op wat gespetter. Dinsdag kan op meer plaatsen een klein beetje regen vallen.
 
De regen is een druppel op een gloeiende plaat. Met een beetje geluk valt een paar millimeter regen. Tijdens zonnige julidagen verdampt 6 à 7 mm per etmaal. De regen is dus met een paar uur alweer verdampt. Buien die meer dan 20 mm achterlaten zetten zoden aan de dijk, maar deze buien worden voorlopig niet verwacht. Vanaf woensdag wordt het zonniger en worden in het binnenland opnieuw zomerse temperaturen van ruim 25 graden verwacht.
 
Het Weeronline-weermodel laat pas een omslag zien na het weekend rond 16 juli. De wind zou van noord naar zuidwest draaien. Vanaf de Atlantische Oceaan kunnen storingen ons land dan weer bereiken. De verwachting is negen dagen vooruit en dat betekent dat de betrouwbaarheid laag is. De omslag naar een natter weertype zou zomaar kunnen worden uitgesteld en als er buien komen is het de vraag hoe lang deze aanhouden. Om het neerslagtekort goed te verminderen moet het minstens twee weken flink wisselvallig zijn.

2018 nog lang niet recorddroog

Dat het nog veel extremer kan, laat de tabel met de zomers met het grootste neerslagtekort zien. De zomer van 2003, met het grootste neerslagtekort van deze eeuw, staat op een zesde plaats in de top-10. Een neerslagtekort van 243 mm komt eens per 18 jaar voor in ons land. In de zomers van 1921, 1911, 1959 en 1976 was het neerslagtekort ruim 300 mm en dit komt eens per 40 jaar voor. Als 2018 in dit rijtje komt moet het ook in de tweede helft van juli en in augustus kurkdroog blijven.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.