Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Regio

Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder opgericht

Geplaatst op donderdag 31 mei 2018 17:12
  • Op de foto van links naar rechts: Peter Prummel, Wim Logtmeijer, Evert de Graaff, Aukje van der Molen, Jan de Jong, Robert Hofman, Harrie Veldhuis. © Notariskantoor Prummel

pinterestmail

Emmeloord - Bij notaris Peter Prummel in Emmeloord is woensdag de akte gepasseerd waarmee de stichting Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder (CHC NOP) een feit is.

De stichting is een initiatief van een aantal polderbewoners: Wim Logtmeijer en Aukje van der Molen (Canon De Noordoostpolder), Harrie Veldhuis (Historische Vereniging Noordoostpolder), Robert Hofman (NOP in oorlogstijd), Evert de Graaff (emmeloord.info) en Jan de Jong (verzamelaar ansichtkaarten). Intussen heeft ook een aantal andere enthousiastelingen en organisaties met roots in de Noordoostpolder zich aangesloten bij dit initiatief.

Ze delen hun enthousiasme over de ontstaansgeschiedenis van dit unieke gebied. De basis van het CHC NOP zal het voormalig Landbouwhuis zijn (in zijn oorspronkelijke vorm een van de oudste gebouwen van de Noordoostpolder). Het CHC NOP gaat gebruik maken van ruimte binnen het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO). Deze plek, die CvJO-aanjager Henk Ferbeek, beschikbaar stelt, is een bruisende plek voor startende ondernemers. Dit past prima: het CHC ziet zich ook als een startende, pionierende onderneming.

Oude foto’s van de Noordoostpolder die nog op zolder liggen of bezittingen met een link naar de polder? Dit materiaal wil het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder bewaren, rubriceren en toegankelijk maken voor huidige en toekomstige generaties. Kennis over onze ontstaansgeschiedenis levert een bijdrage aan onderling begrip en zorgt voor verbinding van zowel de lokale bevolking alsook met de rest van Nederland. Hiervoor is het CHC NOP een platform dat zowel fysiek als digitaal (op termijn) toegankelijk is.

Voor persoonlijk bezit met een link naar de Noordoostpolder is er nu nog geen exposeerplek in Noordelijk Flevoland. Het CHC richt zijn pijlen op ‘de schoenendoos met papieren/brieven of fotoalbum op zolder’. De eerste generatie polderbewoners is er bijna niet meer en het zou heel jammer zijn als historisch bezit in de container of bij de kringloop belandt. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de reeds aanwezige initiatieven die er zijn te beconcurreren, maar de kracht zit juist in onderlinge samenwerking.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.