Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Windpark Noordoostpolder, gesitueerd aan de Noorder-, Wester- en Zuiderm...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Regio

Urker meisjes keren terug op het eiland

Geplaatst op zondag 20 mei 2018 10:53
  • © Jelle ten Napel

pinterestmail

Urk - Op de Urkerdag maken dames en meisjes in Urker klederdracht ieder jaar een vaartocht op de Zuiderzee over het IJsselmeer om vervolgens feestelijk ingehaald te worden in het dorp.

De aankomst doet herinneren aan de tijd dat Urk nog eiland was en met Pinksteren de meisjes, die aan de wal werkten, terug kwamen naar Urk en daar opgewacht werden door de jongens. En dat was in een tijd dat de Urker klederdracht dagelijkse kost was op het eiland.

Nu wordt de klederdracht op Urkerdag massaal uit de kast gehaald. De Urkerdag geniet grote belangstelling onder publiek en Urkers die steeds meer in traditionele kledij de straat op gaan.

Zaterdag was het weer druk met tal van activiteiten, maar het had iets warmer mogen zijn. ‘Het was iets te koud om echt te genieten in de Urker klederdracht met zijn korte mouwen. Dat was jammer, maar we hebben toch wel een prachtige dag gehad’, klonk het op Urk.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.