Regio

Hulletje passen voor Urkerdag

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018 12:32
  • © Jelle ten Napel

pinterestmail

Urk - Urk maakt zich op voor de Urkerdag, die traditioneel plaatsvindt op de zaterdag voor Pinksteren. Op deze dag wordt de Urker klederdracht massaal uit de kast gehaald en zijn er tal van activiteiten in het vissersdorp.

Op de foto past Mina van Sijtje een hulletje. Het zijn met name voor de dames drukke dagen om de dracht zaterdag in alle glorie te tonen. Het aankleden is een hele toer.

Een waar volksfeest

De Urkerdag is de dag waarop Urk zijn cultuurhistorie en tradities -en dan met name de prachtige klederdracht- viert en herbeleeft. De Urkerdag kende in 1984 een bescheiden start maar groeide in korte tijd uit tot een waar volksfeest. 

Urkerdagconcert

In het kader van Urkerdag treden twee grote mannenkoren van Urk, ‘Hallelujah’ en ‘Crescendo’, zaterdag samen op in de historische Bethelkerk. Voor de 25e keer verzorgen de koren dan de feestelijke afsluiting van de Urkerdag. Het concert begint om 18.30 uur en duurt ongeveer een uur. Naast koorzang staat er ook samenzang op het programma. De Bethelkerk staat middenin oud-Urk, vlakbij de vuurtoren. De toegang is vrij. Wel is er een collecte voor een goed doel. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor het werk van ALEH in Israël. Deze organisatie biedt zorg aan kinderen met een ernstige meervoudige handicap, zowel cognitief als fysiek. 

Bekijk hieronder een video-impressie van Urkerdag in 2017:

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.