Regio

Boeren starten crowdfunding voor door brand getroffen geitenboer

Geplaatst op vrijdag 13 april 2018 18:09
  • Harm van Meerveld bij de geiten die de brand hebben overleefd. © Farm & Food Communication

pinterestmail

Zeewolde - Een groep boeren uit de omgeving van Zeewolde is een crowdfundingsactie gestart om de 21-jarige geitenhouder en plaatsgenoot Harm van Meerveld te helpen na een verwoestende brand in zijn geitenstal.

De brand legde de stal aan de Ooievaarsweg tusen Lelystad en Zeewolde op 3 april volledig in de as. Ruim honderd geiten overleefden de brand niet.

Een van de initiatiefnemers is melkveehouder Jeroen van Maanen uit Zeewolde. Hij schreef deze week in zijn blog in het agrarisch vakblad Boerderij: ‘We zien in de landbouw met lede ogen bedrijven stoppen. Met hart voor de sector zullen we het er over eens moeten zijn dat we nieuwkomers in de landbouw nog hard nodig hebben in de toekomst. Als we in het groot het collectief (nog) niet kunnen vinden, dan hoop ik dat we het in het klein wel kunnen. Geiten of geld voor melkstal en tank; als velen een beetje geven, blijft ondanks een brand Harms droom overeind. Stop voor een moment met klagen over de bedreigingen in de landbouw, maar creëer een kans. Geef, als hulp voor Harm'.

Restschuld van 30.000 euro

Harm zit met een restschuld van 30.000 euro. Als dit bedrag met crowdfunding bijeen gebracht kan worden, kan hij een nieuwe start maken en zijn droom om boer te worden verder nastreven. ‘We moeten dit toch met zijn allen voor elkaar kunnen krijgen?’, zegt Jeroen van Maanen. ‘We maken ons allemaal grote zorgen over de afname van het aantal jonge boeren en de sector schreeuwt om aanwas. Nu hebben we iemand die boer wil worden, nota bene niet eens zelf met een agrarische achtergrond, gewoon een jongen uit het dorp. Die moeten we toch willen en kunnen helpen?’

Doneren kan via deze link of rechtstreeks via banknummer: NL22INGB00663134013, t.n.v. Jeroen van Maanen.

Het persoonlijke verhaal van Harm

Harm is nog te overstuur om zelf met de media te praten. Hieronder vertelt hij zijn verhaal:

“Alles is weg en ik ben bang dat de stekker eruit moet. Ik ben daarom heel erg ontroerd door de hulp die collega’s willen bieden en zou het fantastisch vinden als het lukt.

Ik wist als kleuter al precies wat ik wilde worden: boer. Ik weet niet waarom, mijn ouders komen helemaal niet uit de agrarische sector. Ik wilde het gewoon. Het zat in me. Op school noemde iedereen mij ook al ‘Boer Harm’, naar dat liedje. Na mijn opleiding Veehouderij aan het Groenhorst College in Barneveld begon mijn droom in december 2017. Ik kocht 300 geiten en begon, samen met mijn vriendin, ons avontuur in de stal in Zeewolde. We zouden dit voorjaar eindelijk op stoom komen en zaten volop in de lammertijd. Het melken was net begonnen. Mijn droom kwam uit, maar is nu veranderd in een nachtmerrie.

De brand heeft een zware impact op mij, mijn vriendin en iedereen die er op die fatale dag bij was. Mijn vriendin, een medewerkster en mijn 11-jarig buurjongetje hebben alles zien gebeuren. Het was verschrikkelijk. Het was kwart over elf ’s ochtends. Ik was binnen en hoorde roepen dat er brand was. We renden naar buiten toe, maar het was al te laat om te blussen. De vlammen sloegen al uit het dak. Je staat gewoon machteloos. Ik ben nog wel op de trekker gestapt en heb de muren proberen in te drukken, zodat de geiten weg konden. Ben ook nog naar binnen gegaan om de dieren eruit te trekken. Achteraf levensgevaarlijk want de hele boel had kunnen instorten. Maar wat moet je? Je wilt je dieren redden. Er was geen beginnen aan.

Mijn buurjongetje is er ook kapot van. Hij hielp mij altijd in het weekend met de geiten. Vond hij prachtig. Een paar weken geleden heb ik hem nog twee lammetjes gegeven. Ik zei tegen hem: “Zo, nu ben jij ook geitenboer”. Hij was apetrots. Nu heeft hij slapeloze nachten door wat hij voor zijn ogen heeft zien gebeuren…

Er had beter niemand bij kunnen zijn. Dan was alles afgebrand en had niemand dit trauma gehad. Iedereen heeft er slapeloze nachten van. Het is met geen pen te beschrijven hoe het voelt om machteloos toe te moeten kijken hoe je stal én je dieren voor je ogen verbranden. Je kunt niets doen. Niets. Die wetenschap sloopt mij. En niet alleen mij, iedereen die erbij was.

Op sociale media verschenen beelden van dierenactivisten die hadden gefilmd hoe een geit uren na de brand nog probeerde op te staan en door een veearts uit haar lijden werd verlost. Er werd schande van gesproken. Wat die mensen niet begrijpen, is dat wij er niet bij mochten van de brandweer. Het was een asbestgebied. Niemand mocht er bij.

Denken mensen nou echt dat wij dieren daar maar gewoon laten liggen creperen? Dat dit ons niks doet? We zijn er kapot van. Niemand wil zo’n brand meemaken, zeker een boer niet. Je dieren zien lijden is het ergste wat er is.”

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.