Regio

Eerste officiële lentedag is een feit

Geplaatst op zaterdag 10 maart 2018 13:44
  • © Pixabay.com

pinterestmail

Regio - De eerste officiële lentedag van het jaar is een feit! Vlak voor de middag steeg de temperatuur in De Bilt naar 15,0 graden. Dit meldt Weeronline.nl.

Vanmiddag loopt de temperatuur verder op naar 10-13 graden in de noordelijke provincies en langs de Zeeuwse kust en 15-16 graden elders. In het zuidoosten kan het zelfs 17 graden worden! Deze temperaturen zijn normaal voor eind april. Op 29 oktober kwam de temperatuur in De Bilt voor het laatst boven 15 graden uit met 15,2 graden.

Volop lenteweer is het niet omdat er veel bewolking voorkomt. Toch staat er niet veel wind en als de zon even tevoorschijn komt, voelde het direct aangenaam aan. Afgelopen jaren was het vaker al opvallend zacht in maart. Exact vier jaar geleden werd het zelfs recordwarm met 18,0 graden in De Bilt en 20,0 in Deelen, nabij Arnhem. Maart telt gemiddeld in De Bilt drie lentedagen in maart.
MEER OVER DIT ONDERWERP
 
Dat het in deze tijd van het jaar nog volop kan winteren bewijst 1931. In De Bilt koelde het op 10 maart nog af naar -11,2 graden en in het Achterhoekse Warnsveld vroor het zeer streng met -17,8 graden! In het noorden en oosten bleef het zelfs overdag een paar graden vriezen.

Eerste lentedag mooi op tijd

Gemiddeld komt het op 16 maart tot de eerste officiële lentedag met maxima van 15,0 graden of meer in De Bilt. De vroegste voorjaarsdag was 13 januari 1993. Het werd in De Bilt toen 15,1 graden. In 1970 moesten we tot 3 mei wachten, toen werd het 16,8 graden. Na deze zeer koude lente volgde een voor die tijd vrij warme zomer.
 
Tussen 25 december en 12 januari mogen we spreken van een ‘voorjaarsloze periode’ in De Bilt. In deze periode is het officieel nooit tot voorjaarsdagen van tenminste 15 graden gekomen.

Voorlopig geen nieuwe lentedagen

Morgen zijn er in de ochtend veel wolkenvelden. Alleen lokaal valt een beetje regen en zo nu en dan kan de zon even doorbreken. Later in de ochtend trekt vanuit het zuidwesten een buiengebied over het land en is het grijs. In de middag blijft het buiig. Het wordt 7-10 graden op de Wadden, 11-14 in het midden en zuiden en lokaal 15 langs de oostgrens.
 
Maandag wordt opnieuw een vrij grijze dag en zijn er buien. De middagtemperatuur ligt tussen 7 graden op de Wadden en 13 langs de oostgrens.
 
De dagen daarna valt tijdelijk minder neerslag en neemt de kans op zonnige perioden toe. Later in de week kunnen opnieuw buien ontstaan. Dinsdag is het tijdelijk iets minder zacht, daarna ligt de middagtemperatuur tussen 9 en 14 graden. Normaal is het 8-12 graden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.