Regio

Meindert de Boer ontvangt Draaginsigne Gewonden

Geplaatst op vrijdag 9 maart 2018 19:14
  • Meindert de Boer ontvangt het insigne van burgemeester Van Maaren. © Jelle ten Napel

pinterestmail

Urk - Urker Meindert de Boer heeft vrijdag op het gemeentehuis op Urk het Draaginsigne Gewonden ontvangen uit handen van burgemeester Pieter van Maaren.

Meindert de Boer maakte in 1996 deel uit van de vredesmacht NAVO Implementation Force (IFOR) die in Bosnië vrede af moest dwingen waar vrede vaak nog ver was te zoeken of zeer kwetsbaar was.

Van Maaren sprak zijn respect uit voor het werken onder deze zware omstandigheden: ‘Ook u heeft als jonge korporaal een hoge prijs betaald. De traumatische gebeurtenissen, reddende handelingen en de daarbij soms gevoelde machteloosheid hebben ook bij u een mentale wond geslagen'.

De gemeente Urk hecht er waarde aan dat er belangstelling en respect voor veteranen is. Dit wordt ook gestimuleerd op bijvoorbeeld de basisscholen. Via het Veteraneninstituut vertellen deze week en de komende weken op maar liefst drie Urker basisscholen veteranen over hun uitzendervaringen.

Vijfduizend keer toegekend

Veel landen kennen gewondenmedailles voor militairen. Nederland is echter het enige land ter wereld dat als erkenning van psychisch letsel aan militairen en veteranen een dergelijke decoratie toekent. Het Draaginsigne Gewonden is een zichtbaar teken van respect voor en dank aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Sinds 1990 is het draaginsigne aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Dat is minder dan 1 procent van alle Nederlandse militairen die tijdens oorlogen en vredesmissies zijn ingezet. Dat maakt het insige nog unieker en waardevoller. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk 'vulneratus nec victus', oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.