Regio

Bezwaar tegen buitendijkse haven Urk: 'Plan schadelijk voor landschap'

Geplaatst op maandag 9 oktober 2017 19:05
  • Impressie van de maritieme servicehaven bij Urk. © Flevoport

pinterestmail

Urk - Als het aan de IJsselmeervereniging ligt, gaat er een dikke streep door het huidige plan voor de geplande maritieme servicehaven Urk. Omdat dat te schadelijk voor natuur en landschap.

Dat zegt Auke Wouda namens de IJsselmeervereniging. De consequentie die het plan voor de buitendijkse haven voor het landschap heeft, is een van de belangrijkste redenen voor de vereniging om bezwaar te maken tegen het inpassingsplan. Er is inmiddels beroep ingesteld bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land.

'Wat er allemaal mag in dit plan, is wel heel veel. Het plan laat heel veel toe', legt hij uit. 'Als je het plaatje bij het plan bekijkt, denk je dat het wel meevalt. Maar er is heel veel mogelijk.'

Wouda noemt als voorbeeld de optie om gebouwen van dertig meter neer te zetten; de maximale bouwhoogte is volgens hem zelfs veertig meter. Het doemscenario: een muur van dertig tot veertig meter van één kilometer lang bij Urk.


Ruimte
Dat wil niet zeggen dat dit ook in de praktijk gebeurt, maar het plan biedt die ruimte. 'En dat moeten we niet willen', vindt althans de IJsselmeervereniging. 'Dat zou betekenen dat zo'n muur nog hoger wordt dan de vuurtoren op Urk.'

Het negatieve effect op de natuur, is voor de vereniging een andere belangrijke reden voor bezwaar. 'Het IJsselmeer is Natura2000-gebied en er is niet goed gekeken naar welke andere plannen nog meer een negatief effect op volgens en dan met name eenden, hebben.
Zo zijn de windmolens, die er nog niet eens zo heel lang staan, niet meegerekend. Slordig,' zegt Wouda. 'Daarnaast zijn er nog een paar andere punten waar je juridisch zou op slakken kunt leggen.'

Binnen een halfjaar moet de Raad van State het bezwaar beoordelen. Wouda twijfelt of die termijn wordt gehaald.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.