Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Regio

Aanleg servicehaven bij Urk is belangrijke stap verder (filmpje)

Geplaatst op donderdag 20 juli 2017 14:11
  • Impressie van de servicehaven langs de Zuidermeerdijk bij Urk. © Flevoport

  • Impressie van de servicehaven langs de Zuidermeerdijk bij Urk. © Flevoport

pinterestmail

Urk - De aanleg van de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland bij Urk is een belangrijke stap verder. Het investeringsvoorstel werd woensdag unaniem aangenomen door de Provinciale Staten van Flevoland.

De provincie treedt op als risicodragend ontwikkelaar van de maritieme servicehaven. Een sluitende businesscase was voor Provinciale Staten een belangrijke randvoorwaarde voor instemming met het investeringsvoorstel voor de haven. Zekerheid dat de haven er daadwerkelijk komt is er pas als de aanbesteding succesvol is afgerond.

(Lees hierna verder)

Belangrijke economische impuls

De nieuwe haven draagt bij aan de economische structuurversterking van Noordelijk Flevoland en zorgt voor nieuwe banen. In de haven vestigen zich ondernemers uit de scheepsbouw en maritieme dienstverlening die nu, met name in de oude haven van Urk, onvoldoende ruimte hebben voor hun groeiende activiteiten. De nieuwe servicehaven is daarom een lang gekoesterde wens van de ondernemers en van de gemeenten Urk en Noordoostpolder.

Gedeputeerde Appelman is blij met het besluit van Provinciale Staten: 'Door de ontwikkeling van de Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland en Flevokust, de overslaghaven die bij Lelystad wordt aangelegd, maakt de provincie optimaal gebruik van de economische mogelijkheden die het IJsselmeer biedt. Met duidelijk onderscheidende profielen bieden de twee locaties samen een complete havenfunctie'.

(Lees hierna verder)

Onrendabele top

Het investeringsvoorstel voor de servicehaven bevat een zogenaamde onrendabele top. Een deel van de investering wordt dus niet terugverdiend met de latere opbrengsten. Daarom is aanvullende financiering nodig. Omdat de haven een ontwikkeling is die de economische structuur van de regio versterkt, is een beroep gedaan op de Zuiderzeelijngelden (ZZL). Aanvankelijk was een bijdrage uit ZZL gemaximeerd tot 2,5 miljoen euro per gemeente per project. Woensdag hebben Provinciale Staten ingestemd met enkele aanpassingen van het programma Zuiderzeelijngelden, waaronder het loslaten van de maximering van de ZZL-bijdrage per project. Daardoor kan de onrendabele top van 7 miljoen euro uit ZZL-middelen worden gefinancierd.

De overige investeringen die de provincie in de servicehaven doet, worden niet openbaar gemaakt omdat het concurrentiegevoelige informatie betreft, die van invloed kan zijn op de komende aanbesteding. De aanbesteding start naar verwachting in het najaar van 2017.

Beroepsmogelijkheid

Het Provinciale Inpassingsplan dat nodig is voor de realisatie van de servicehaven wordt ter inzage gelegd. Van 10 augustus tot en met 20 september kunnen belanghebbenden een beroep instellen bij de Raad van State. Kijk hier voor meer informatie.

Bekijk het animatiefilmpje over de servicehaven.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.