Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Regio

Nieuw Land zoekt privéfoto's: 'We hebben weinig foto's van na 1975'

Door Gerrit Wijnne op woensdag 11 januari 2017 16:04
  • Archivaris Karel Engbers in het archief van Nieuw Land. © BUN/ Gerrit Wijnne

pinterestmail

Lelystad - Nieuw Land Erfgoedcentrum zoekt foto's uit privécollecties om een beeld te geven van de ontwikkeling van Flevoland nadat de aanleg van de polder klaar was.

'Van de periode vanaf globaal 1975 is weinig op foto vastgelegd,’ zegt archivaris Karel Engbers.

Wie de tentoonstelling ‘Scherp Geschoten’ heeft bezocht - de expositie was te zien tot en met afgelopen zondag - is het vast opgevallen dat er vooral ‘oude’ foto’s te zien waren van de drooglegging van de polder. Waar het het meer nabije verleden betreft is er een ‘gat’ in het archief van Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Vervolg

De totstandkoming van de polder werd officieel in foto’s en film vastgelegd, het vervolg niet. Om dat ‘gat’ te dichten zoekt Nieuw Land nu foto’s uit privécollecties van Flevolanders. ‘We zoeken foto’s die de tijdsgeest weergeven,’ zegt Engbers. ‘Foto’s die laten zien hoe bijvoorbeeld een straat is veranderd, maar bijvoorbeeld ook foto’s die laten zien hoe mensen zich in een bepaalde periode kleedden. Aan familiekiekjes die aan tafel zijn gemaakt hebben we niet zo heel veel, er moet wel een context zijn die de foto historisch gezien interessant maakt. Neem bijvoorbeeld een onderwerp als de aanleg van riolering in een straat, of de aanleg van glasvezel. Dat geeft een tijdsbeeld weer.’

Zoveel mogelijk informatie

Nieuw Land wil zoveel mogelijk informatie over een foto. Waar is-ie gemaakt, wanneer, in welke richting, wie staan er op de foto en ter gelegenheid waarvan is de foto gemaakt? ‘Met dat soort informatie kunnen we de foto archiveren. Hoe meer details wij over een foto krijgen hoe beter,’ aldus Engbers, die hoopt dat mensen zelf al een selectie maken. ‘Eén of twee foto’s zeggen iets, honderd foto’s zeggen niets meer.’ Voor het geval mensen het idee hebben dat Nieuw Land aangeleverde foto’s openbaar zal maken, dat is niet het geval.

Voor het nageslacht

Engbers: ‘Daar hoeven mensen niet bang voor te zijn.’ Engbers hoopt dat de oproep voor fotomateriaal veel foto’s oplevert. ‘We archiveren voor het nageslacht. Het zou daarom mooi zijn als we een zo compleet mogelijk beeld van de geschiedenis van Flevoland kunnen geven.

Mensen die foto’s hebben en/of meer informatie willen kunnen een afspraak maken door te mailen naar studiecentrum@nieuwlanderfgoedcentrum.nl

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.