Regio

Goed nieuws: meer mensen bezoeken een psycholoog!

( Advertorial )
  • Online psycholoog © Internet Therapie ©

pinterestmail

Het klinkt misschien tegenstrijdig: een toename van het aantal mensen dat een psycholoog bezoekt als goed nieuws bestempelen. Toch kunnen we dit wel degelijk als zodanig beschouwen.

Natuurlijk niet omdat we willen dat mensen kampen met psychische klachten, maar omdat het laat zien dat meer mensen de weg naar de psycholoog weten te vinden en de psychologie hierdoor toegankelijker wordt.

Snel en eenvoudig een afspraak met een psycholoog die bij je past

Aerjen Tamminga, Inhoudelijk directeur bij Psychologen Nederland, spreekt van een positieve ontwikkeling. 'Een afspraak maken bij een psycholoog wordt steeds makkelijker. Dit heeft te maken met meerdere factoren', zegt Tamminga.

'De meeste mensen weten dat je via een verwijzing van de huisarts terecht kan bij een psycholoog. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je zonder verwijzing terecht kunt in de onvergoede zorg. Dit wordt wel steeds bekender, waardoor steeds meer mensen de weg naar een psycholoog weten te vinden. Ook groeit het aantal vrijgevestigde psychologen enorm, waardoor cliënten meer keuze hebben uit verschillende psychologen. Ze kunnen meerdere opties naast elkaar leggen en beoordelen welke psycholoog het beste bij ze past en aan hun eisen voldoet.

Met het hedendaagse internetlandschap - de meeste psychologen zijn immers online zichtbaar - is het maken van deze vergelijkingen alleen maar eenvoudiger geworden. Op Psyned (de website van Psychologen Nederland, red.) kun je bijvoorbeeld door middel van het invoeren van je postcode verschillende psychologen in jouw omgeving vinden. Het is natuurlijk hartstikke eng om de stap naar de psycholoog te zetten en je verhaal aan een vreemde te doen, en door van tevoren informatie in te winnen wordt de drempel lager.'

Online in therapie

Het digitale tijdperk zorgt er bovendien voor dat de behandelingen ook online plaats kunnen vinden. Dit is eveneens een reden waardoor de psychologie toegankelijker wordt, zo vertelt Delicia Schaap. Als oprichtster van Internet Therapie heeft Schaap veelal te maken met mensen die wel in therapie willen, maar voor wie de fysieke stap naar een psycholoog (nog) te groot of om andere redenen moeilijk is.

'Het grote voordeel van Internet Therapie is dat het laagdrempelig is', aldus Schaap. 'Je kunt vanuit je eigen veilige, vertrouwde omgeving aan jezelf werken. Dit doe je geheel in je eigen tempo. Per e-mail onderhoud je contact met de psycholoog dus je bent met de behandeling bezig op tijden waarop het jou uitkomt.'

Taboe

Toch blijft er een taboe rusten op het bespreekbaar maken van psychische klachten en therapie volgen, merken zowel Tamminga als Schaap op. Mensen praten niet of nauwelijks met vrienden en bekenden over hun klachten en zijn terughoudend om te vertellen dat ze in therapie zijn (geweest).
Tamminga: 'Als je een gebroken arm hebt mag iedereen het zien, juist omdat je kwetsbaarder bent. Het hebben van een hardnekkige griep deel je gerust op Facebook en ook het bezoeken van de fysiotherapeut hou je niet geheim. Maar zodra het gaat om psychische klachten merk je dat mensen dichtslaan en veel minder bereid zijn om hier open over te praten. Alsof ze bang zijn om afgerekend te worden op hun klachten en een stempel te krijgen of in een hokje geplaatst te worden.'

Volgens Schaap heeft dit alles te maken met de beeldvorming rondom psychologie. 'Als je vertelt dat je naar een psycholoog gaat denken mensen vaak dat je “gek” bent. Terwijl dit dus absoluut niet zo is. Integendeel. Een psycholoog bezoeken betekent niet dat er iets mis met je is. Je komt er gewoon even niet zelf uit. En dan roep je de hulp van een psycholoog in. Net zoals je hulp inroept van belasting- en hypotheekdeskundigen. Want ook dat zijn zaken die je niet in je eentje kunt en hoeft te doen. Het is toch ook niet raar als je met rugklachten naar de fysiotherapeut gaat? De fysiotherapeut helpt je met lichamelijke klachten, een psycholoog met psychische klachten. En daar is helemaal niets mis mee.'   

Beeldvorming

De hoogste tijd dus om het taboe te doorbreken. Tamminga en Schaap zijn het er beiden over eens dat er meer aandacht moet komen voor psychologie en dat het bespreekbaar moet worden gemaakt. Schaap: 'Verreweg de meeste aanvragen die ik als online psycholoog krijg, hebben betrekking op alledaagse zaken. Denk bijvoorbeeld aan stress, of het verlies van een dierbare. Iedereen kent dergelijke tegenslagen. Maar niet iedereen is, uit angst voor de stempel, bereid om er over te praten. Terwijl je jezelf juist een groot plezier doet door het wel te doen. Een psycholoog vragen je te begeleiden betekent echt niet dat je gek bent. Sterker nog, het betekent juist dat je ontzettend sterk bent. Je grijpt immers de gelegenheid aan om te groeien als persoon.'

Word een betere versie van jezelf

Psychische klachten komen dan ook vaker voor dan men denkt, stellen Tamminga en Schaap. 'Maar omdat er niet over gepraat wordt, weet je het niet van elkaar. Je buurman, je collega, de caissière in de supermarkt, iedereen heeft zo zijn eigen bagage en issues. Misschien bezoeken ze wel een psycholoog. Als je dat weet, zou je ze dan als gek beschouwen? Nee', volgens Schaap.

Ook zonder klachten kan een psycholoog je goed helpen, zegt Tamminga, bijvoorbeeld door samen met jou uit te zoeken of je op de goede weg bent en je alles uit je leven haalt wat er in zit. 'Juist omdat het vandaag de dag zo toegankelijk is en (in het geval van Internet Therapie) het letterlijk vanuit je luie stoel kan zou ik je echt aanraden die kans te grijpen. Want een betere versie van jezelf worden wil toch iedereen?'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (15) Plaats een reactiereacties
profielfoto
26 Jun 2016 09:30
Bert van Vlaanderen
Toch nog goed nieuws in deze verwarde wereld ! Is er meer behoefte aan een luisterend oor, niet zoveel mensen kunnen goed luisteren, dan maar naar de psycholoog.
profielfoto
26 Jun 2016 13:05
Eddie Hilter
Moet je wel een doorverwijzing hebben of een zak met geld om dat te kunnen bekostigen..
profielfoto
26 Jun 2016 13:13
Lotte Zelhem
Vroeger werd er wel gezegd dat je gek was en naar de zielenknijper moest.
Gelukkig is dat tegenwoordig uit de taboe sfeer gehaald. Een luisterend oor, iemand die tijd voor je heeft.
Sommige mensen hebben er veel baat bij, en dat is alleen maar heel mooi.
profielfoto
26 Jun 2016 15:05
J. Suck
Vroeger gingen de mensen naar de dominee en de pastoor (biecht)
kerken lopen leeg dus dominees en pastoors zijn er ook bijna niet meer

De maatschappij was ook niet zo gehaast
cursussen onthaasten zou ook helpen
profielfoto
26 Jun 2016 21:49
B Haas
Ja idd naar een pastoor of dominee waar je vervolgens wordt misbruikt hahahha, dit is beter hoor.
profielfoto
27 Jun 2016 21:10
H Schipper-van der Vegt
Nee, dan naar de psycholoog. Daar staat de ligbank al klaar.
profielfoto
26 Jun 2016 22:52
Nieuw Hier
't Is in elk geval goed nieuws voor de psychologenbranche...
profielfoto
27 Jun 2016 12:05
r peters
Misschien oplossing voor de hr Blokker.
profielfoto
27 Jun 2016 13:08
Joost vanuit z'n stamkroeg
Voor dat blokgeval is maar één oplossing goed : zoutzuur.
profielfoto
29 Jun 2016 07:59
De kat op een zinken dak
De politie is daar kind aan huis, hahaha !!!!!!!!!
profielfoto
27 Jun 2016 14:37
r peters
Blokker ligt zeker op bed..
profielfoto
28 Jun 2016 11:54
frits holt
Tis de schuld van Dries Roelvink
profielfoto
29 Jun 2016 13:07
B Haas
Ga daar maar eens naar toe zinken kat, gefrustreerde!!!
profielfoto
29 Jun 2016 16:35
De kat op een zinken dak
Ik ook van jou Roy boy !!!!!!
profielfoto
30 Jun 2016 12:37
p Even
Weg met deze advertentie .we weten het nu wel.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.