Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Regio

Warme belangstelling voor participatie in windenergie

Geplaatst op maandag 23 mei 2016 16:12
  • © Dick van de Graaf

pinterestmail

Lelystad - Uit onderzoek naar de mate waarin bewoners van het buitengebied van Oostelijk Flevoland belangstelling hebben voor participatie in windenergie blijkt dat maar liefst 79 procent van de ondervraagden interesse heeft.

Het onderzoek is recent uitgevoerd in opdracht van Windshare door bureau KiekendiefPerspectief met steun van de Windvereniging Oostelijk Flevoland, de provincie Flevoland en de gemeenten Dronten en Lelystad.

Windshare is een initiatief van een groep bewoners die de kansen die windenergie biedt voor alle bewoners in het gebied bereikbaar wil maken.

(Lees verder na de vraag)

 

Van de ruim 700 bewoners in het buitengebied van Oostelijk Felevoland die zijn benaderd hebben ruim 300 bewoners gereageerd door de enquête on-line in te vullen. Het onderzoek is uitgevoerd onder alle bewoners van het buitengebied, mét en zonder windmolen.

Positief over participatie

Andere opmerkelijke uitkomsten zijn dat er in het buitengebied een goede bekendheid is met het Regioplan Windenergie (57 procent) dat voor de zomer vastgesteld zal worden door de provincie. En dat bijna tweederde (63 procent) van de respondenten positief staat tegenover participatie in windenergie. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat een groot deel van de bewoners (80 procent) minimaal in enige mate behoefte heeft aan samenwerking bij het realiseren van participatie in windenergie.

Stimulans

Windshare ziet de uitkomsten van het onderzoek als stimulans om door te gaan met het inventariseren en bundelen van de grote belangstelling die in het gebied leeft voor participatie in windenergie.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
24 Mei 2016 07:43
Henk Daalder
"Participeren in windenergie" kan in vele vormen. De wind vereniging zou veel meer waarde genereren als ze dat participeren niet doet met financiele middelen zoals obligaties of aandelen,
maar in de vorm van een DEEL-windpark.
Dat levert de participanten een factor 20 meer waarde op.
Naast meer financieel voordeel levert een deel-windpark ook veel meer trotse eigenaren op.
En inwoners van Flevoland zullen in veel grotere getale participeren, om ook die 20 x meer voordeel te krijgen.
Bij het traditionele participeren, stroom de subsidie vooral naar de bank, als rente voor de lening.
Bij een deel-windpark, krijgen de participanten de stroom van hun kavel deel-windpark voor de kostprijs, want ze zijn eigenaar.
Waarom zou je energiebedrijven een marge geven op stroom uit automatisch werkende windmolens?
Pak de Wind, zelf!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.