Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Regio

'Blikseminslag veroorzaakte afbreken wiek'

Geplaatst op donderdag 28 mei 2009 15:12
  • © Egbert Voerman

  • © Egbert Voerman

  • © Egbert Voerman

pinterestmail

LELYSTAD - Een blikseminslag heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat een wiek van een windmolen woensdag afbrak en op de snelweg A6 bij Lelystad terechtkwam. Dat maakte een woordvoerster van eigenaar Nuon donderdag bekend.

De circa 20 meter lange wiek viel tijdens de avondspits naar beneden, maar raakte wonderwel geen auto's. ‘De bliksem is vermoedelijk in de molen geslagen tijdens het noodweer in de nacht van maandag op dinsdag. Een onderzoeker heeft namelijk een zwarte veeg op de wiek gevonden en een brandlucht geroken’, legt de woordvoerster uit. De vijftien windmolens van het Harry van den Kroonenberg Windmolenpark langs de snelweg zijn gemaakt van speciaal geprepareerd hout. ‘Dit park is een van de weinige die wij hebben waar nog geen polyester windmolens staan. Polyester breekt niet af, wat er ook gebeurt. Maar bij hout kan dat wel gebeuren.' Alle molens in het Harry van den Kroonenberg windmolenpark zijn stil gezet en worden nagekeken op breuken. De windwieken blijven stilstaan zolang het onderzoek naar het incident loopt. ‘Dan kunnen ze ook niet afbreken’, verzekert de woordvoerster.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.