Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Regio

Vader en zoon Vos nationale smaakhelden

Geplaatst op maandag 1 oktober 2012 14:01
  • Michiel Vos, Edith Lammerts en Niek Vos. © Bionext.nl

  • De opening van de Week van de Smaak. © Eigen foto

pinterestmail

Nagele - Niek en zoon Michiel Vos uit Kraggenburg hebben - met de biologische aardappel ‘Niek’s Witte’ - een (gedeelde) eerste plek behaald als nationale ‘Helden van de Smaak’. Dit maakte afgelopen zaterdag de opening van de zesde editie van de Week van de Smaak in Flevoland extra feestelijk.

Bij Op d’n Akker in Nagele opende gedeputeerde Jan-Nico Appelman de week door een fles ambachtelijk geproduceerde appelcider te ontkurken en proostte op de diversiteit aan ambachtelijke en authentieke producten uit de provincie. De Boerencantate die vervolgens werd opgevoerd door het Apollo Ensemble, vormde het startschot voor de vele andere smaakvolle activiteiten die er georganiseerd worden in Flevoland. Volgens gedeputeerde Appelman is één van de grootste uitdagingen van onze tijd, het vergroten van de voedselproductie op een veilige, smakelijke, duurzame en gezonde manier: ‘In Flevoland hebben we de ruimte, kennis en bedrijvigheid die dit gebied als het ware tot een living lab op het gebied van agrofood kunnen maken. Samen gaan we aan de slag om oplossingen te onderzoeken en te realiseren.’ Naast de regionale Held van de Smaak-verkiezing in Flevoland, hebben Niek en Michiel Vos de landelijke verkiezing gewonnen. In Amersfoort werden zaterdag alle producten van de regionale Helden van de Smaak geproefd door de jury. Niek en Michiel Vos zijn met hun biologische aardappel ‘Nieks Witte’ uitgeroepen tot winnaar. Samen met plantenveredelaar Edith Lammerts van Bueren delen zij deze eerste plek voor nationale ‘Held van de Smaak 2012’. Samen zijn ze verbonden aan het aardappelproject Bioimpuls, Edith als projectcoördinator en Niek en Michiel Vos als boerenkwekers. Dit veredelingsproject heeft tot doel smakelijke aardappelen te ontwikkelen die resistent zijn tegen de gevreesde aardappelziekte Phytophthora. Het veredelingsproject staat beschreven op http://www.louisbolk.nl/bioimpuls . Tijdens de Week van de Smaak staat ‘Niek’s Witte’ op het menu bij gemeentes en restaurants in Flevoland. De restaurants van de gemeentehuizen in Lelystad, Noordoostpolder en Almere serveren een speciaal Week van de Smaak- menu. En bij Flantuas in Lelystad, Dorhout Mees in Biddinghuizen en ‘t Voorhuys en Le Mirage in Emmeloord kunnen liefhebbers deze biologische pieper ook uitproberen. Jan Rot schreef speciaal voor de Week van de Smaak een ‘hertaling’ van de Boerencantate, toegespitst op Flevoland. Het stuk zit vol ludieke verwijzingen naar het boerenleven en de polder. Tijdens de voorstelling kon het publiek genieten van vier aardappelgerechten bereid door Eurotoques kok Gerhard Flantua. In de Boerencantate staat, net als de rest van de Week van de Smaak, de aardappel centraal. Tijdens de Week van de Smaak zijn er vele smaakactiviteiten door heel het land. Ook in Flevoland is er voor iedereen iets te doen, van grote evenementen tot intieme proeverijen. De Week van de Smaak gaat door tot en met zondag 7 oktober. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op http://www.weekvandesmaak.nl/activiteiten, http://www.biologischelandbouw.org of http://www.ookflevoland.nl Lees ook: Kraggenburger is Flevolandse held van de Smaak, http://nop-urk.flevopost.nl/?n_id=252209

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.