Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Noordoostpolder

Stoomkannetje voor vijftigduizendste bezoeker Woudagemaal

Geplaatst op donderdag 27 december 2012 16:22
  • © Eigen foto

  • © NDC mediagroep/ Egbert Voerman

  • © NDC mediagroep/ Egbert Voerman

  • © NDC mediagroep/ Egbert Voerman

  • © BUN/ Egbert Voerman

pinterestmail

Lemmer - Het bezoekerscentrum van het Woudagemaal in Lemmer verwelkomde vanmorgen de vijftigduizendste bezoeker. Pieter Prins (46) uit Wageningen kreeg als aandenken een exclusieve replica van één van de koperen stoomkannetjes die in het stoomgemaal worden gebruikt.

Peter Prins is ondernemer en heeft een projectmanagement & adviesbureau. Hij vertelt dat hij al vaker het plan had om het Woudagemaal te bezoeken, maar dat het er nog niet eerder van was gekomen. Toen hij hoorde van de grote belangstelling voor het werkende stoomgemaal besloot hij vanochtend vroeg naar Lemmer te rijden om het stoomgemaal in werking te bekijken, en de drukte voor te zijn. Zo kwam het dat hij tegen tienen bij de balie als 50.000ste bezoekers werd onthaald door Hilda Boesjes- Beljon, directeur van het bezoekerscentrum. Na een rondleiding door bezoekerscentrum en het monumentale gemaal werd Peter Prins ontvangen door chef machinist Ido Boonstra. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 4 oktober 2011 beschikt het stoomgemaal over een fraai informatief en educatief bezoekerscentrum. Met een filmzaal, 3D-animaties, ervaringsobjecten en een speurtocht voor de jeugd heeft het bezoekerscentrum in 2012 al 50.000 bezoekers getrokken. Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld is nog steeds een actief onderdeel van de Friese waterhuishouding. Het gemaal werd dit jaar al eerder ingezet in januari 2012, om de Friese boezem te bemalen. Afgelopen maandag besloot Wetterskip Fryslân het gemaal opnieuw op te starten. Al bijna vijfduizend belangstellenden kwamen tijdens de kerstdagen naar Lemmer om dit bijzondere monument in werking te zien. Het Woudagemaal draait tot en met vrijdag 28 december 17.00 uur. Lees ook: Veel belangstelling voor Woudagemaal, http://nop-urk.flevopost.nl/?n_id=270864&s_id=764

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.