Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Noordoostpolder

Waterschap haalt meer energie uit afvalwater

Geplaatst op zondag 9 april 2017 07:25
  • Heemraad Lida Schelwald verricht de eerste bouwhandeling van de nieuwe slibgistingsinstallatie. © Waterschap Zuiderzeeland

pinterestmail

Tollebeek - Waterschap Zuiderzeeland is in Tollebeek gestart met de bouw van een innovatieve slibgistingsinstallatie. Deze installatie haalt meer energie uit het afvalwater en maakt de zuivering van afvalwater duurzamer en goedkoper.

De bouw van de slibgistingsinstallatie is onderdeel van een grote renovatie van afvalwaterzuiveringinstallatie Tollebeek. Naar verwachting kan de installatie eind 2017 in gebruik worden genomen.

Biogas

Met de innovatieve slibgistingstechnologie Ephyra, die ontwikkeld is door Royal HaskoningDHV, wordt het slib uit het afvalwater vergist en daarbij komt biogas vrij. Dit biogas kan gebruikt worden als energie voor de zuiveringsinstallatie. Ook zorgt de vergisting ervoor dat minder slib overblijft dat afgevoerd en vernietigd moet worden. Daarmee dalen de transport- en vernietigingskosten.

Klimaatneutraal in 2050

Door het enerzijds opwekken van energie en het anderzijds besparen van energie draagt de Ephyra-technologie bij aan de klimaat- en energiedoelstellingen van het waterschap. Ephyra is een van de projecten uit het Masterplan Duurzame Energie. Het masterplan bestaat uit maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het waterschap in 2050 klimaatneutraal is. Zo wil het waterschap in 2030 voor 35 à 45 procent zelfvoorzienend zijn en in 2050 energieneutraal. Met het Masterplan Duurzame Energie draagt het waterschap zijn steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan. Het masterplan is een gevolg van het klimaatakkoord tussen Unie van Waterschappen en het Rijk en van het klimaatakkoord Parijs.

Samenwerkingsverband

Waterschap Zuiderzeeland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard willen onder andere de biogasproductie op hun afvalwaterzuiveringsinstallaties maximaliseren. De afgelopen jaren werkten zij aan pilotprojecten waarbij ze de verschillende slibgistingstechnologieën Themista en Ephyra van Royal HaskoningDHV testten. Om het innovatieproces van Ephyra en Themista te stimuleren hebben de volgende partijen destijds een samenwerkingsverband opgezet: STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer), Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Zuiderzeeland, Royal HaskoningDHV, TU Delft, Logisticon Water Treatment en Endress + Hauser. Doel van dit samenwerkingsverband was vanuit gezamenlijk (pilot)onderzoek kennis en ervaring op te doen om samen de eerste praktijkinstallaties te realiseren. 

De realisatie van de praktijkinstallatie wordt uitgevoerd door Royal HaskoningDHV in opdracht van het samenwerkingsverband van Waterschap Zuiderzeeland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en STOWA. Dit project wordt mede gefinancierd met een bijdrage van het financieringsinstrument LIFE van de Europese Unie en met Topsector Energie-subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.