Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Hospice Dronten is een plek waar terminaal zieken in een zo huiselijk mo...
Windpark Noordoostpolder, gesitueerd aan de Noorder-, Wester- en Zuiderm...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Lelystad

Houtgestookte warmte-installatie in Lelystad in gebruik genomen

Geplaatst op vrijdag 12 oktober 2018 11:55
  • © HoSt

  • © HoSt

  • © HoSt

pinterestmail

Lelystad - De 15 megawatt houtstookinstallatie in Lelystad is woensdag in gebruik genomen. De installatie, geleverd door HoSt en in opdracht van warmteleverancier Primco, produceert duurzame warmte voor de stadsverwarming van Lelystad.

Jaarlijks verstookt de biomassa-installatie tot 30.000 ton houtsnippers afkomstig van noodzakelijk bosonderhoud in de omgeving. 

'Het volledige project heeft continu op schema gelegen. Niets anders dan lof voor de diverse samenwerkingen om alle succes mogelijk te maken', vertelt projectleider Alwin Boelsma. De geproduceerde warmte is goed voor maar liefst 5.000 huishoudens en bespaart zo’n 7,5 miljoen Nm3 aardgas. Het officiële startsein voor de bouw van de warmte-installatie werd in december vorig jaar gegeven. 

Oplossing hoge warmtevraag

Tijdens de hoge warmtevraag in de ochtend, bekend als de ‘ochtendramp’, kan de biomassa-installatie kortstondig meer warmte leveren. In plaats van 15 megawatt produceert de installatie dan 20 megawatt. Deze extra warmte wordt gerealiseerd door twee warmtebuffers die ’s nachts worden opgeladen.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.