Lelystad

Zeearend-wandelmarathon beleeft tiende editie

Geplaatst op dinsdag 15 mei 2018 11:40
  • © Mari Smits

pinterestmail

Lelystad - Stichting Peripatoo en Staatsbosbeheer houden op zaterdag 19 mei voor de tiende keer de Zeearend-wandelmarathon rond de Oostvaardersplassen.

De Stichting Peripatoo organiseert al sinds lange tijd diverse wandeltochten, zoals bijvoorbeeld de Natuurlijk Flevolandtocht in Lelystad. Veel mensen nemen jaarlijks deel aan deze tochten. Omdat veel van deze tochten door of langs de bossen van Staatsbosbeheer in Flevoland gaan, is in 2009 het idee ontstaan om als Stichting Peripatoo en Staatsbosbeheer de handen in één te slaan, en gezamenlijk een unieke tocht te organiseren. 

Uniek evenement

Behalve de wens om een gezamenlijke tocht te houden, moest dit natuurlijk ook een uniek evenement worden. En waar kan dit beter dan wandelend rond of langs de nieuwe wildernis, het internationaal vermaarde natuurgebied de Oostvaardersplassen. Het idee was een tocht die aan de ene kant voor zoveel mogelijk mensen te lopen is, terwijl aan de andere kant er natuurlijk ook de uitdaging van een échte wandelprestatie moest zijn. Daarom is gekozen voor een hele (42 kilometer), een halve (21 kilometer ) en een kwart (10,5 kilometer) wandelmarathon. Ook kunnen wandelaars desgewenst een rondje van 5 kilometer maken.

De tochten voeren allemaal tenminste langs een deel van dit gebied. Onderweg is er de gelegenheid om te genieten van het fraaie landschap, met daar bij een goede kans op het zien van veel verschillende vogels. Bijvoorbeeld de grauwe ganzen en de aalscholvers, of baardmannetjes en vele verschillende eendensoorten. Maar ook is er een goede kans op het waarnemen van de zeearend.

Oostvaardersplassen

Het uitgestrekte, moerasachtige landschap van de Oostvaardersplassen is uniek. Want echt ongerepte gebieden waar de natuur onbelemmerd haar eigen gang mag gaan, kom je niet vaak meer tegen, zeker niet in Nederland. Dit immense natuurgebied (5.600 hectare) is min of meer toevallig ontstaan door gebeurtenissen in het recente verleden. Het grootste deel van de Oostvaardersplassen bestaat uit water en moeras en kan niet door mensen betreden worden. Maar vanaf de wandel- en fietspaden en vanaf de uitkijkpunten en observatiehutten kan iedereen dit unieke gebied beleven. De Oostvaardersdijk en de Knardijk worden niet voor niets ‘vogelboulevards’ genoemd. Vanaf deze dijken hebt u een majestueus uitzicht op het open moeraslandschap.

Start

Er wordt vanaf 8.00 uur gestart vanuit het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Kitsweg 1 inLelystad (nabij de Knardijk).

Kijk voor meer informatie over de wandelmarathon op de website van Stichting Peripatoo.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.