Lelystad

De vonken vliegen er nog niet vanaf in het eerste verkiezingsdebat

Door Kees Bakker op donderdag 8 maart 2018 17:41
Laatste wijziging: 8 maart 2018 22:16
  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

  • Cultuurdebat in Poppodium Underground. © Fotostudio Wierd

mail

Lelystad – In het eerste Lelystadse verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vlogen de vonken er woensdag nog niet van af. Maar dat lag niet zozeer aan de dames en heren politici.

De degens kruisen

Poppodium Underground was woensdag volgestroomd met voornamelijk politici: gemeenteraadsleden, maar ook mensen die hopen dat na 21 maart te zijn. Dertien van de veertien aan de verkiezingen deelnemende partijen deden mee aan het debat, waarin de kunst en cultuur in Lelystad het centrale onderwerp was. Eén partij ontbrak: uitgerekend Jong Lelystad was er niet.

De andere partijen namen plaats op het podium voor een korte pitch van waar hun partij de komende vier jaar voor staat als het gaat om kunst en cultuur in Lelystad en om daarna in vier debatten verbaal de degens de kruisen.

Weinig vuurwerk

Maar dat leverde weinig vuurwerk op. Dat lag ten eerste aan de stellingen, die weinig prikkelend waren. ‘Ieder kind heeft recht op cultuureducatie, zowel binnen- als buitenschools’ leverde bij Denk, Leefbaar Lelystad en GroenLinks vooral bevestiging op: ‘Ja, vinden wij ook’. Dat gold ook voor ‘Kwetsbare groepen hebben niet alleen ondersteuning nodig, maar ook cultuur’, waar VVD, PvdA en SP de arena betraden, en ‘Voor een ziel in het Stadshart moet je investeren in cultuur’,  waar ChristenUnie, D66 en Forum voor de Ouderen het hartgrondig mee eens waren.

Dat gaf ook gelijk de tweede makke van de opzet van het debat weer: voor deelname aan elke stelling werd geloot tussen de partijen. Het lot zorgde er daardoor voor dat de twee meest cultuurkritische partijen pas op het einde aan bod kwamen: de PVV en Lelystads Belang namen het bij de stelling ‘Om een attractieve vestigingsplek te zijn voor bedrijven en nieuwe inwoners is meer culturele ambitie nodig’ op tegen InwonersPartij en het CDA.

Beetje debat

PVV en Lelystads Belang maken er daarbij geen geheim van fors te willen bezuinigen op de gemeentelijke uitgaven op cultuur: de PVV wil dat daarmee de horeca minder last heeft van de ‘oneerlijke concurrentie’ van gesubsidieerde instellingen, iets wat volgens haar nu wel het geval is. En Lelystads Belang wil er vooral gratis parkeren in het Stadshart mee financieren.  

Natuurlijk levert dat wel debat op. Want ja, als je de subsidie op het Theater, Underground, Kubus en bibliotheek stopt, gaan die voorzieningen in Lelystad ten gronde, en dan kun je wellicht wel gratis parkeren, maar is er weinig meer om naartoe te gaan, was zo ongeveer het betoog van Sanne de Wilde (D66).

Lief voor elkaar

Maar wat bovenal bleef hangen na het eerste verkiezingsdebat is dat vrijwel de meeste partijen het over heel veel dingen eens zijn en ook over de dingen waar ze het over oneens zijn wel in beweging lijken te willen komen.

Meest treffend was misschien nog de opmerking van Sanne de Wilde, toen hem gevraagd werd of hij dan echt geen enkele kritiek had op de cultuurambities van de VVD. ‘Nou, als je hoort dat een VVD-wethouder ‘Cultuur’ in haar portefeuille heeft, hou je wel even je hart vast. Maar eerlijk is eerlijk: Janneke Sparreboom doet het uitstekend wat dat betreft.’

Uitslag kennisquiz

Meest noemenswaardig was misschien nog de uitslag van de kennisquiz over de Lelystadse kunst- en cultuur, waar de (aspirant-)raadsleden van tevoren aan onderworpen werden: die werd gewonnen door twee mensen, die evenveel kennis hadden: Caro Buitink van de SP en Luc Baaten van de InwonersPartij.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
9 Mar 2018 20:33
H.P.M. van der Kolk
Helaas, de Lelystadse burger kent de 'usual suspects' prima: bij de PVV moet je zijn als je alle anderen behalve je nederlandse buurman haat en alles wat vreemd is bij voorbaat uitkotst, bij DENK als je Erdogan als grote inspirator ziet, en als je Lelystad als één grote parkeerplaats ziet moet je bij de Inwonerspartij wezen. De VVD als je niet wilt dat iemand je zwart geld gaat controleren en zich met wie dan ook bemoeit en vooral niets doet in deze stad, het CDA als je niet wilt dat er iets verandert, behalve dat je je oma wat vaker moet opzoeken, de CU als je meer geld voor je kinderen wilt, want zij willen meer kinderen; de SP: dat is wat apart, meer bomen kappen en ook veel meer vliegen, en toch ook 'sociaal zijn', een bijna onmogelijke opgave. Groenlinks sanctioneert het vliegveld als het gesanctioneerd wordt, en houdt niet van bomen kappen, en is ook nog voor een echt (meen ik) sociaal beleid, en verder zijn er nog wat roeptoeters die ook nog wat vinden, maar niet echt interessant voor Lelystad..
Het zijn vooral die kleine partijtjes die hard aan de Lelystadse politiek zuigen, want met weinig stemmers veroorzaken ze chaos bij de coalitievorming in Lelystad. Ik vrees een coalitie met 6 partijen, onwerkbaar en tot afbreuk gedoemd...
En daarbij vergat ik de PvdA: jarenlang verguisd, maar toch 'sociaal' en voor de 'minder bedeelden', een partij die altijd (in Lelystad) redelijk stabiel sociaal en evenwichtig was, behalve dat vliegveld... Daar zat een wethouder (PvdA) op die volstrekt op eigen houtje 'los ging' op dat vliegveld, als een Bordercollie op een kudde schapen, en dat zal de PvdA opbreken...
Vanuit de losse pols, uw politieke klimaatvoorspeller:
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...