Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Hospice Dronten is een plek waar terminaal zieken in een zo huiselijk mo...
Windpark Noordoostpolder, gesitueerd aan de Noorder-, Wester- en Zuiderm...
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
Lelystad

Informatiemarkt over Stadshart drukbezocht

Door Kees Bakker op Monday 12 February 2018 21:33
Laatste wijziging: 12 February 2018 23:06
  • © Fotostudio Wierd

  • De informatiemarkt over de ontwikkelingen in het Stadshart werd drukbezocht. © Fotostudio Wierd

  • © Fotostudio Wierd

  • © Fotostudio Wierd

  • © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - De grote opkomst maandagavond tijdens de informatiemarkt over de ontwikkelingen in het Stadshart is een aanwijzing dat de toekomst van het centrum van Lelystad haar inwoners niet koud laat.

Tijdens de drukbezochte informatiemarkt in het stadhuis - er waren zeker tweehonderd bezoekers - maakten velen gebruik van de gelegenheid een blik te werpen op de toekomst van het Stadshart. Met foto’s en banners werd de nabije ontwikkeling van het Stadshart getoond. Ook konden de afzonderlijke projecten bekeken worden: de herinrichting van De Promesse en Waagpassage, het Theaterkwartier, de ABC-locatie en Parkwijk.

Tijdens de avond heeft wethouder Janneke Sparreboom samen met Tjisse Wallendal van Van Wijnen Projectontwikkeling Noord BV de reserveringsovereenkomst voor bouwblok 9 van Parkwijk ondertekend.

[De tekst gaat verder na de foto]

  • gallerij afbeelding

    Wethouder Janneke Sparreboom ondertekent samen met Tjisse Wallendal van Van Wijnen Projectontwikkeling Noord BV de reserveringsovereenkomst voor bouwblok 9 van Parkwijk. © Fotostudio Wierd

 

'Erg rommelig'

Corine Spaans-Waterlander was één van de bezoekers van de informatiemarkt en plaatst een kritische kanttekening: 'Het was erg rommelig. Mensen konden bijna niet zien wat op de borden stond. Ook de informatie over Parkwijk was summier. Het was niet duidelijk dat je bij een makelaar moest zijn als je meer wilde weten, laat staan bij welke makelaar.

Politiek

De politiek is ook druk bezig met het Stadshart. Binnen een half jaar is duidelijk of er een bioscoop komt bij het theater. En de belangstelling voor wonen in de nieuwe 'slenterwijk' bij het Stadshart, de Parkwijk, is enorm.

Voor die wijk hebben zich al 758 geïnteresseerden ingeschreven, liet wethouder Jop Fackeldey de gemeenteraad onlangs weten. Parkwijk is het gebied tussen ISG Arcus, het Waterschapsgebouw en het Stadshart. In de eerste fase worden daar 159 woningen gebouwd. De verkoop start dit voorjaar.

Snelle beslissing

De gemeenteraad had het onlangs over het Stadshart. Onderwerp van gesprek waren een aantal plannen die er liggen en waarvan wethouder Janneke Sparreboom graag zou willen dat er snel een besluit wordt genomen. Bijvoorbeeld als het gaat om de inrichting van het Theaterkwartier, waar ruimte is voor die zo door Lelystad gewenste bioscoop en woningen.

Toch is het de vraag of de gemeenteraad zich tot een snelle beslissing laat dwingen. ‘In deze raadsperiode nemen we geen besluit meer,’ is de stellige overtuiging van Sjaak Kruis (GroenLinks). Hij laat het liever over aan de nieuwe gemeenteraad, die na de verkiezingen van 21 maart geïnstalleerd zal worden. Zorgvuldigheid is ten slotte belangrijker dan snelheid.

Kansen grijpen

Andere partijen vinden dat er echter al een zorgvuldig proces is doorlopen, want het gaat hier om de uitwerking van plannen en beslissingen die al lang geleden gemaakt en genomen zijn.

Ook wethouder Sparreboom wil de vaart erin houden, want er liggen nu kansen. De belangstelling voor de Parkwijk laat zien dat mensen graag in het Stadshart willen wonen. ‘Grijp het moment! Het is in het belang van de stad de kansen te grijpen die er liggen, die kunnen anders zo maar weer weg glippen.’ Sparrebooms pleidooi vond gehoor bij de VVD, InwonersPartij, SP en PvdA.

Termijn

En de bioscoop? Sparreboom laat steeds weten er van overtuigd te zijn dat die er gaat komen. Maar wanneer? ‘Wat nou als dat ding toch niet doorgaat?’ wilde Kruis weten. Net als D66. ‘Wanneer beslissen we nou dat die er niet komt? Want we horen nu al heel lang dat die er wel komt,’ zei Sanne de Wilde. Sparreboom liet zich daarop een termijn ontlokken: binnen een half jaar weten we meer.

Extra vergadering

En over al die andere plannen voor het Stadshart wordt volgende week een extra vergadering gehouden. Eigenlijk had de huidige gemeenteraad nog maar één vergadering op de agenda staan, op 13 maart, een week voor de verkiezingen. Want er moet campagne worden gevoerd en dat vergt tijd. De laatste vergadering is dan bedoeld om dringende zaken af te tikken.

Maar omdat een deel van de gemeenteraad wel de urgentie van het Stadshart erkent, is er nu volgende week dinsdag tussen de campagnes door een extra vergadering.

Gratis parkeren

Ondertussen zijn ondernemers via internet een petitie begonnen om de gemeente ertoe te bewegen het parkeren gratis te maken. Volgens hen is betaald parkeren de grootste boosdoener als het gaat afnemende bezoekersaantallen en leegstand in het Stadshart.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.