Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Lelystad

Lelystad sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

Geplaatst op Monday 12 February 2018 09:34
  • © Pixabay

pinterestmail

Lelystad - De gemeente Lelystad heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Met een statiegeldsysteem op kleine blikjes en plastic flesjes wil de gemeente zwerfafval voorkomen.

Kleine blikjes en flesjes vormen een groot deel van de hoeveelheid zwerfafval in Lelystad. Landelijke cijfers geven aan dat ongeveer 40 procent van het zwerfafval uit deze blikjes en flesjes bestaat. Het opruimen en voorkomen van zwerfafval kost veel tijd, energie en geld.

Wethouder Elly van Wageningen: 'Statiegeld op kleine blikjes en alle PET-flessen draagt bij aan een duurzame maatschappij, met zorg voor onze aarde. Het voorkomt zwerfafval in de mooie Lelystadse natuur, vermindert de hoeveelheid huishoudelijk restafval en draagt bij aan een circulaire economie. Wij steunen daarom de Statiegeldalliantie'.

Statiegeld als oplossing

Door invoering van een statiegeldsysteem wordt een groter deel van blikjes en plastic flesjes als aparte afvalstroom ingezameld. De blikjes en plastic flesjes gaan vervolgens het recyclingproces in om opnieuw in de productie van plastic flessen en blikjes te worden gebruikt. Een statiegeldsysteem leidt bij vergelijkbare systemen tot meer dan 90 procent retour van de blikjes en flesjes. Bovendien daalt de hoeveelheid huishoudelijk restafval als de blikjes en plastic flesjes via een statiegeldsysteem ingezameld worden. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de doelstelling voor 100 kilo restafval per inwoner en 75 procent afvalscheiding in 2020 van gemeente Lelystad.

De Statiegeldalliantie

De Statiegeldalliantie wordt georganiseerd door Recycling Netwerk Benelux, een platform waar bedrijven, overheden en milieuorganisaties bij aangesloten zijn voor een betere aanpak ter voorkoming van zwerfvuil. De Statiegeldalliantie doet dit door de regering in Nederland op te roepen om  statiegeld op alle PET-flessen en (dranken)blikjes in te voeren.

In Flevoland hebben ook de gemeenten Noordoostpolder en Dronten zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.