Lelystad

Nieuwe kraal zorgt voor veiliger transport wisenten

Geplaatst op dinsdag 23 januari 2018 14:02
  • © Arfman Hekwerken

pinterestmail

Lelystad - Een nieuwe wisentkraal in Natuurpark Lelystad maakt het transport van wisenten veiliger. In de nieuwe kraal kunnen de dieren rustig onderzocht en ingeënt worden en hoeft er geen risicovolle verdoving meer aan te pas te komen.

Op de wereld leven slechts 5000 wisenten. Eenentwintig van deze prachtige dieren zijn te vinden in Natuurpark Lelystad. De stichting is een belangrijke speler voor het voortbestaan van deze soort, ook wel Europese bizon genoemd. Vanuit het Natuurpark gaan elke twee jaar wisenten op transport naar plaatsen in Europa waar zij in de vrije natuur kunnen leven. Het is voor de wisenten en stichting Het Flevo-landschap van groot belang dat deze transporten veilig gebeuren.

Nieuwe kraal dit jaar al in gebruik

De kraal wordt dit jaar al gebruikt. De wisentkudde in Lelystad is na de komst van stier Durkan in 2015 namelijk flink gegroeid. Het Flevo-landschap verwacht daarom in 2018 weer een aantal dieren uit te zetten naar natuurgebieden elders in Europa. De afgelopen jaren zijn er al ruim 70 dieren uitgezet.

Zoektocht eindigt in Amerika

Omdat de wisent aan het begin van de twintigste eeuw zo goed als uitgestorven was in Europa, zijn er niet veel voorbeelden van kralen te vinden. Het team van verzorgers heeft samen met de dierenarts maandenlang gezocht naar een passend systeem. Uiteindelijk heeft Het Flevo-landschap de kraal uit Nebraska, in de Verenigde Staten, laten overkomen. Hoewel het systeem in Amerika gebruikt wordt voor Amerikaanse Bizons is het ook geschikt voor de Europese bizon. De dieren komen eerst in een grote ruimte waar de hele kudde kan staan. Daarna gaan ze een route lopen door de kraal waarbij ze individueel vastgezet kunnen worden. Op deze manier kan het dier rustig onderzocht worden of kan er bloed afgenomen worden. Daarna kan de wisent via een hek de kraal weer verlaten of kan het dier een vrachtwagen inlopen.

  • gallerij afbeelding

    © Randy van Domselaar

  • gallerij afbeelding

    © Randy van Domselaar

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.