Lelystad

Start met de nieuwe inzameling van afval in Lelystad

Geplaatst op maandag 8 januari 2018 12:00
  • © NDC

mail

Lelystad - Dit jaar start het nieuwe inzamelen van huishoudelijk afval in Lelystad. Als aftrap verspreidt gemeente Lelystad komende week een nieuwsbrief met uitleg over de nieuwe afvalinzameling.

Inwoners in laagbouw krijgen in 2018 een bak voor plastic afval. Hoe inwoners restafval gaan weggooien wordt per buurt door de bewoners bepaald: wegbrengen naar een ondergrondse container of via een 4e bak aan huis die minder vaak wordt geleegd. In februari ontvangen inwoners een brief met informatie hoe zij hun keuze door kunnen geven. De gemeente organiseert vier inloopavonden in februari waar inwoners met vragen over het nieuwe inzamelsysteem terecht kunnen. Het nieuwe inzamelen levert een bijdrage aan de gemeentelijke ambitie van 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020.

Laagbouw krijgt een bak voor plastic, blik en drinkpakken

De nieuwe bak heeft een oranje deksel en maakt het makkelijker om plastic verpakkingen, blik en drinkpakken aan huis te scheiden. Dit zijn waardevolle grondstoffen die herbruikbaar zijn. Met deze nieuwe bak hebben inwoners in laagbouw drie bakken aan huis om grondstoffen te scheiden: een groene voor gft en etensresten, een blauwe voor papier en karton en een oranje voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Dit zijn de meest voorkomende huishoudelijke grondstoffen, waarvan weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden.

De buurt beslist wat er met restafval gebeurt

Wie goed zijn afval scheidt, houdt nog maar een klein beetje restafval over. Wat er met dit kleine beetje restafval gebeurt, wordt per buurt door de bewoners bepaald. In februari ontvangen inwoners van laagbouw een brief waarin gevraagd wordt hun keuze aan te geven wat zij met het restafval willen. Zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt, of het houden van de restafvalbak aan huis die 1x in de 4 weken geleegd wordt. Per buurt wordt uiteindelijk één gezamenlijke keuze gemaakt.

Meer weten over het nieuwe inzamelen?

Op de website www.lelystad.nl/hetnieuweinzamelen is meer informatie te vinden. In februari organiseert de gemeente vier inloopavonden over het nieuwe inzamelen, waar inwoners terecht kunnen met vragen.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
8 Jan 2018 17:45
H.P.M. van der Kolk
Hoeveel korting krijgt de ijverige burger voor het zelf sorteren en transporteren van alle afvalstromen? Ik ben al minstens een uur per week bezig met sorteren, wegbrengen en halen en brengen van bakken... Ik vind dat iedere burger 15 procent korting moet krijgen bij een dergelijk afvalsysteem. En anders vervuilt de buurt zienderogen, omdat iedereen aan 'sluikstorten' gaat doen... Dom plan!
profielfoto
11 Jan 2018 09:34
P Rietveld
Onbegrijpelijke keuze van de gemeente!

-Er is al vaak aangetoond dat afvalscheiden ná het inzamelen vele malen groener en efficiënter is dan afvalscheiden op huisniveau
-Waar denkt de gemeente dat ik al die containers ga laten? Niet iedereen woont zo ruim als diegenen die dit hebben bedacht en/of goedgekeurd. 5 containers voor de deur, mijn tuin staat dan vol
-Het wordt gegarandeerd, zoals in alle plaatsen die Lelystad zijn voorgegaan, een zootje bij die ondergrondse containers. Of hij zit vol en dan wordt het afval er naast gezet of men heeft geen pasje of is dit even vergeten en ook dan wordt het gewoon neergezet.
-Hoe lang duurt het voordat je wordt afgerekend per keer dat je iets in die container gooit? Dan wordt de ellende nog groter want dan wordt er illegaal gedumpt.
-Dat zal een stank gaan geven, afval 4 weken in de grijze container voor of achter je huis!

Hopeloze beslissing!
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...