Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Motiemarkt: van autoloze zondag tot algenvrije natuurzwemvijver

Door Kees Bakker op dinsdag 10 oktober 2017 22:17
Laatste wijziging: 11 oktober 2017 13:21
 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

 • Motiemarkt in Lelystad. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - Van autoloze zondag tot een natuurzwemvijver in het Bovenwater, van een creatieve broedplaats voor jongeren tot een speeltoestellen voor kinderen met een beperking: in het Stadhuis van Lelystad borrelde dinsdag de creativiteit.

Voor de tweede Motiemarkt waren 22 ideeën ingediend en die werden met verve verdedigd tegenover geïnteresseerde gemeenteraadsleden. In de hoop dat die het oppakken en er daadwerkelijk een voorstel van maken om er geld voor vrij te maken.

Jonge ideeën

Nynke Keegstra staat met twee ideeën op de motiemarkt. De jonge Lelystedelinge heeft wat vrienden en vriendinnen meegenomen om haar ideeën kracht bij te zetten: een autovrije zondag en de mogelijkheid om op de laatste avond van de Avondvierdaagse weer op de dreef te lopen. ‘Wij skeeleren graag en het lijkt ons heel spectaculair om dat eens op een dreef te doen. Over het lege asfalt, lekker snel de bochten om. En het is ook nog goed voor het milieu!’ Zelf heeft zij geen autovrije zondagen meegemaakt, maar haar opa, die ook op de Motiemarkt rondloopt, heeft dat wel. ‘Fietsen en wandelen over de snelweg, ik heb er mooie herinneringen aan.’ Hij is beretrots dat zijn kleindochter op de Motiemarkt staat om haar idee te verdedigen.

Of de autovrije zondag het gaat redden, is de vraag. Maar Nynke’s andere idee, dat er tijdens de intocht van de Avondvierdaagse weer over de dreef kan worden gewandeld, kan op heel veel steun rekenen. Ook daarvoor geldt dat zij het zelf nog niet heeft meegemaakt, maar van anderen gehoord heeft dat dit vroeger al wel kon. ‘Er zijn altijd opstoppingen op de laatste avond. Het is leuk om op de dreef te lopen, dat maakt het leuker en specialer.’ Haar idee heeft vele fans. Eén daarvan is onpartijdig en heeft dus officieel geen mening, dus we zullen haar niet bij naam noemen. Maar haar naam begint met een –i-  en eindigt op een –a- en ze is burgemeester van de hoofdstad van Flevoland.

Deuren open

Het moet dus gek lopen willen de wandelaars dit jaar bij de intocht van de Avondvierdaagse niet weer breed uitwaaieren over de dreef. Andere ideeën op deze motiemarkt zijn wat complexer.

Neem het plan voor een natuurzwemvijver bij het Bovenwater en het verbeteren van het strand daar. De bedoeling is een blauwalgvrije zwemvoorziening te hebben. Maar dat plan kost 500.000 euro en zal dus niet snel door een politieke partij worden ingebracht bij de begrotingsbehandeling dit jaar. Maar het staat nu wel op het netvlies van de politiek, dus wellicht gaan er zo andere deuren open.

Aansluiten

Natuurlijk, er zijn deze avond ook ideeën die wellicht beter aansluiting kunnen vinden bij bestaande initiatieven, wellicht. Ron van Bron van Utopodium  meldt zich bij Jacob Stolk, die een creatieve broedplaats wil voor jongeren, in bijvoorbeeld het oude pand van Dubbel-Op. ‘Maar daar zijn wij toch al jaren mee bezig,’ zegt hij.

Een ander idee: de Lelymunt, die kan worden gebruikt voor toegang tot tot culturele-, hobby-  en sportactiviteiten in Lelystad. ‘De Lelymunt verdien je het doen van maatschappelijke klussen/vrijwilligerswerk in Lelystad,’ zegt bedenker Robin Molenaar. Wellicht dat er een mooie samenwerking in zit met de Lelypas?

[De tekst gaat verder na de tweet]

Bruisend

De Motiemarkt is drukker dan vorig jaar. Het belangrijkste is dat het echt bruist, dinsdagavond in het Stadhuis. Dat het cynisme van ‘de politiek doet toch maar wat ze zelf wil’ ver te zoeken is. Dat allerlei mensen zich zelf ook bereid tonen de handen uit de mouwen te steken in een poging de politiek te winnen voor hun idee.

150.000 euro begroot

Wat er dan van komt, zal blijken bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad. In de begroting is 150.000 euro uitgetrokken voor de ideeën van de Motiemarkt. De komende week buigen de politieke partijen zich erover welke moties ingediend worden tijdens de raadsvergaderingen van 7 en 14 november 

De andere ideeën van de Motiemarkt:

 • ‘De Vriendentuin’: een ontmoetingsplek voor (oudere) lesbische, biseksuele, homoseksuele en transgendere inwoners van Lelystad (indiener: Chris Luk).
 • ‘Knutselclub voor kinderen’: zodat kinderen ook weer leren creatief en met de handen bezig te zijn, iets waar ze op de scholen steeds minder aan toekomen (indiener: Jessica Sikken).
 • Aanvullend onderwijs voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs door enthousiaste gastdocenten uit allerlei vakgebieden, zodat gemotiveerde jongeren uit achterstandswijken een toekomstperspectief wordt geboden (indiener: IMC Basis).
 • ‘Pilot toekomstbestendige huizen’: projectontwikkelaars (financieel) stimuleren om toekomstbestendige huizen te bouwen, die ook geschikt zijn voor ouderen (indiener: Overleg Samenwerkende Ouderenbonden Lelystad).
 • ‘Energiescan voor energiepositief bedrijventerrein’: het aanbieden van energiescan aan bedrijven om tijdig wettelijke duurzaamheidsmaatregelen te treffen richting een energiepositief bedrijventerrein (indiener: Jaap Knip).
 • ‘Groene keukentafelgesprekken’: Keukentafelgesprekken WMO koppelen aan duurzaamheidsmaatregelen en mensen wijzen op (financiële) voordelen energiebesparing/opwekking (indiener: Jaap Knip).
 • ‘Continue activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar met autisme/AD(H)D’: ouders van stichting BRAM organiseren activiteiten voor kinderen met AD(H)D en autisme. Deze kinderen vragen meer zorg en aandacht (indiener: Ingrid Nachtegeller. Stichting BRAM).
 • ‘Voortzetting en uitbreiding van de pilot beweegaanbod voor kinderen van 4 tot 12 jaar’: onder begeleiding vakleerkracht bewegingsonderwijs/sportwijkwerker sporten na schooltijd in eigen wijk, gratis maar niet vrijblijvend. Pilot Lelystad Kenniscentrum Talent (LKT) voortzetten en uitbreiden in diverse wijken (indiener: Stichting School).
 • ‘De pluspunten van Lelystad benadrukken’: oprichting van een burgerplatform, die de lijstjes gaat onderzoeken van dag-, week- en maandbladen, waarin Lelystad slecht scoort, en probeert dat beeld bij te stellen (indiener: Stichting Burgerplatform Lelystad i.o.).
 • ‘Een veilige los- en laadplek voor het Horecapleintje’ (indiener: Arthus Wennekes).
 • ‘Stadsboerderij Warande’: op de plek waar eerst de school zat een biologisch-dynamische stadsboerderij opzetten met relevante agrarische ondernemers en sociale partners uit Lelystad. Een plek waar mensen samenkomen voor educatie, groen, dieren en agrarische producten (indiener: Martha Rispens en Freddy van Arnhem).
 • ‘Speeltoestellen voor kinderen met een beperking’: binnen het speelplekkenbeleid ruimte bieden voor spelen/speeltoestellen voor  kinderen met een beperking. Samen met de bewoners afstemmen waar deze speeltoestellen (weer) een plaats kunnen krijgen om zo alle kinderen met elkaar te laten spelen (indiener: Laila El Mouij-Tahid).
 • ‘Uitbreiding MFA De Windhoek’: MFA de Windhoek heeft ruimtegebrek door veelheid aan activiteiten. De kleinste MFA van Lelystad wil graag uitbreiden. Ondersteuning en financiële middelen zijn gewenst (indiener: MFA De Windhoek/Fred Monden).
 • ‘Landmark Hollandse Hout’: het landmark Hollandse Hout, ooit geplaatst in hout, is vergaan... We willen dit in ere herstellen (in steen), maar het valt niet onder een regeling binnen de gemeente omdat het destijds een eenmalig aangelegd object was (indiener: Theo Euverman).   
 • ‘Een natuurbegraafplaats/herdenkingsbos’: er is in Nederland een groeiende behoefte aan dit soort begraafplaatsen. De dichtstbijzijnde is minimaal één uur rijden (indiener: Sandra van der Plas).
 • ‘Vrijwilligerswerk door ambtenaren’: medewerkers van de gemeente met veel klantcontacten vrijwilligerswerk laten doen bij hun cliënten. Dit om (meer) wederzijds begrip te krijgen. Bijv. bij/met ouderen, voedselbank, kringloopwinkel, MFA’s (indiener: Robert Alexander March).
 • ‘Overkapping tennisbanen’: Ooerdekte tennisbaan Koploper verdwijnt, daarom graag mogelijkheden onderzoeken om (een deel) van deel tennisbanen in Lelystad te overkappen zodat wij bij winter en slecht weer ook kunnen tennissen (indiener: Pieter Hermus/LTVL Tennis).

Lelystad Creates: er waren ook jongeren aanwezig van het initiatief Lelystad Creates, voor en door jongeren, om in gesprek te gaan met raadsleden.

 • gallerij afbeelding

  De motiemarkt was drukker dan vorig jaar. © Gemeente Lelystad

 • gallerij afbeelding

  De motiemarkt was drukker dan vorig jaar. © Gemeente Lelystad

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.