Lelystad

Betaald parkeren kost Lelystad nog meer extra geld

Door Kees Bakker op zondag 10 september 2017 20:50
  • © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad – Het betaald parkeren kost de gemeente Lelystad de komende vier jaar 195.000 euro extra. Dat komt door problemen bij de organisatie die het betaald parkeren uitvoert voor de gemeente.

Keuze

De Coöperatie Parkeerservice, waar Lelystad samen met 16 andere gemeenten in deelneemt, komt dit jaar wederom geld tekort, net als vorig jaar.  De gemeenten hebben daarom een simpele keus: het tekort oplossen of de organisatie failliet laten gaan. De zeventien gemeenten hebben besloten dat het beter is het tekort af te dekken. Daarvoor is wel instemming nodig van de individuele gemeenteraden van die gemeenten.

Als er niet voor 1 oktober een oplossing is, zakt de reserve van de coöperatie onder het vereiste minimum. Lelystad is het op één na grootste lid van de coöperatie. Alkmaar is de grootste. Als die gemeente niet akkoord gaat met een extra bijdrage, is het onwaarschijnlijk dat de andere gemeenten de verliezen kunnen en zullen dragen.

Management

Wat precies de oorzaak is van het tekort, is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat de zeventien gemeenten de komende vier jaar 2,8 miljoen euro extra moeten bijdragen. De gemeenten hebben geëist dat er maatregelen worden genomen om toekomstige tekorten te voorkomen. Daarom zal er binnen de coöperatie drastisch worden bezuinigd: er verdwijnen zeventien banen, waarvan zeven in het management.

Meer geld

Lelystad is in 2013 toegetreden tot de coöperatie. Dat gebeurde nadat de lokale organisatie die tot dan toe verantwoordelijk was voor het parkeerbeheer, Perspectief, was opgedoekt. De gemeente verwachtte door samen met andere gemeenten het parkeerbeheer uit te besteden, schaalvoordelen te behalen. Dat is ook gebeurd: het parkeerbeheer kost jaarlijks zo’n 600.000 euro per jaar minder dan voor 2013.

In 2013 is er een contract afgesloten voor negen jaar. Lelystad zit daar nog vijf jaar aan vast. Uittreding uit of een faillissement van de coöperatie zou Lelystad dan naar inschatting ook meer geld kosten dan de komende vier jaar bij te dragen in het oplossen van het tekort.

Boven verwacht tekort

Het extra geld dat moet worden opgebracht komt bovenop het toch al verwachte tekort voor dit jaar. Het betaald parkeren kost de gemeente jaarlijks meer dan het opbrengt. Hoe groot het tekort dit jaar zal zijn, is nog niet bekend. Een eerste prognose gaat uit van een tekort van 180.000 euro.

De gemeenteraad praat dinsdag over de eventuele extra bijdrage voor de coöperatie.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.