Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Lelystad

Expositie '100 jaar Marine Luchtvaartdienst' in Aviodrome geopend

Geplaatst op donderdag 6 juli 2017 09:46
  • Commandeur Polet (rechts) wordt verwelkomd door Serena van Kammen, vestigingsmanager Aviodrome (midden). © Luchtvaart-Themapark Aviodrome

  • Aankomst van de Catalina en NH-90. © Luchtvaart-Themapark Aviodrome

  • Spyker V2 met registratienummer C16. © Luchtvaart-Themapark Aviodrome

  • Van Berkel WA met registratienummer W57. © Luchtvaart-Themapark Aviodrome

pinterestmail

Lelystad - De interactieve expositie '100 jaar Marine Luchtvaartdienst' in Luchtvaart-Themapark Aviodrome is woensdagmiddag 5 juli op bijzondere wijze geopend.

Prominente oud-MLD'ers kwamen na een spectaculaire rondvlucht in de Catalina aan voor de opening. Commandeur Polet, die als groepsoudste van de Marine Luchtvaartdienst de expositie mocht openen, arriveerde in een NH-90. Een bijzondere gebeurtenis tijdens deze opening was het hijsen van de originele vlag van Marinevliegkamp Valkenburg.

Niet opgeheven

De Marine Luchtvaartdienst werd in augustus 1917 opgericht en is officieel sinds 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. Voor het 100-jarig jubileum heeft Aviodrome heldendaden en hoogtepunten uit 100 jaar Marine Luchtvaartdienst verzameld in een bijzondere expositie. Bezoekers ontdekken verhalen over spectaculaire hoogtepunten van de vliegende marinehelden en kunnen zelf hun vaardigheden testen met verschillende breinbrekers en actieve oefeningen. Daarnaast heeft Aviodrome speciaal voor deze gelegenheid in de binnenexpositie diverse vliegtuigtypes met een MLD achtergrond bij elkaar gebracht.

(Tekst loopt door onder video)

  • ignore touch

    Impressie opening expositie '100 jaar MLD'. © Aviodrome

Twee collectiestukken zijn voor het eerst compleet te zien nadat ze de afgelopen jaren speciaal zijn gebouwd bij Aviodrome. Het eerste is de Van Berkel WA. Vijftien jaar heeft Stichting Neptune Association gewerkt aan de replica van de Van Berkel WA met registratienummer W57. Dit type watervliegtuig heeft van 1919 tot 1933 gevlogen voor de Marine Luchtvaartdienst en is gebouwd door de gelijknamige Nederlandse weegschaal fabrikant.

Vliegdekschepen

Destijds beschikte de Marine nog niet over vliegdekschepen. Dit watervliegtuig werd met name ingezet om te patrouilleren en landde na haar missie naast het schip en werd vervolgens met een grote takel op het schip getakeld. De replica van de Van Berkel WA, die met uiterste precisie is nagebouwd, is vanaf 6 juli voor het eerst voltooid te bewonderen in expositie 100 jaar marine luchtvaartdienst.
 Dan is er de Spyker V2. Het 1:1 model van de Spyker V2 met registratienummer C16 voorzien van de originele Thulin motor van de C16 en een propeller van dit model zijn voor het eerst compleet te aanschouwen in de expositie over de Marine Luchtvaartdienst. Deze Spyker V2 C16 werd door de Nederlandse vliegtuig- en autofabrikant Spyker gebouwd in 1918 als lesvliegtuig voor de Marine Luchtvaartdienst.

Vaardigheden testen op interactief parcours

Naast deze bijzondere collectiestukken en alle verzamelde hoogtepunten kunnen bezoekers in het interactieve deel van expositie zelf testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden. Daar voor is een speciaal parcours aangelegd, dat binnen in het museum begint met uitdagende breinbrekers waar veel concentratievermogen voor nodig is. Wanneer deze oefeningen zijn voltooid kunnen de deelnemers door naar de stormbaan, die Aviodrome speciaal voor deze expositie heeft laten aanleggen.

Uitdagende hindernissen

De stormbaan bestaat uit verschillende uitdagende hindernissen waar onder andere inschattingsvermogen, uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid op de proef wordt gesteld. Voor degenen die de volledige test succesvol afleggen en de kennisvragen goed beantwoorden heeft Aviodrome uiteraard een diploma als bewijs.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.