Lelystad

Onderzoek naar 'weglekken' en maatregelen betaald parkeren

Door Kees Bakker op donderdag 1 juni 2017 07:20
  • © Fotostudio Wierd

mail

Lelystad - De gemeente Lelystad gaat onderzoeken hoe het 'weglekken' van parkeerders die het betaald parkeren in het Stadshart ontvluchten en de auto daarom op gratis plekken in de omgeving parkeren, kan worden tegengegaan.

Dat doet men op voorstel van een aantal partijen in de gemeenteraad, waarbij GroenLinks het voortouw nam.

Niet kostendekkend

De parkeerexploitatie in Lelystad valt niet dekkend te krijgen. Jaarlijks kost het betaald parkeren, door de lasten voor de parkeergarages en de parkeercontroles, 300.000 euro meer dan het oplevert. Dat komt deels omdat het vluchtgedrag in Lelystad groot is. Mensen zetten zaterdag hun auto gratis bij De Meent of het terrein aan het water achter het Provinciehuis en lopen dan maar iets verder.  

Tegengaan

Daar moet wat tegen gedaan worden. Voor GroenLinks, die zich in haar voorstel gesteund zag door de SP en PvdA, is het daarbij ook bespreekbaar dat er betaald parkeren wordt ingevoerd op De Meent en het specifieke terrein in de Botter. Andere partijen zijn bang dat dat weer vluchtgedrag naar nog iets verder veroorzaakt en bewoners in de omliggende wijken dan straks de auto niet meer kwijt kunnen. Ook zou het een reden kunnen zijn voor mensen om het Stadshart te mijden.

Het onderzoek moet ook dat uitwijzen, maar de bedoeling van de drie partijen is wel dat het tekort van drie ton zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Ze kregen daarin steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

...
whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (2) Plaats een reactiereacties
profielfoto
1 Jun 2017 17:31
H.P.M. van der Kolk
Begin nu eens met overal betaald parkeren in te voeren in het centrum, al is het maar 1E per uur. Dus ook op de Meent (daar moet iets mee gedaan worden: mooi park?
Mensen pleuren overal hun blik neer, als het maar gratis is. Iedere zichzelf respecterende stad heeft een parkeerbeleid, waarbij betaald parkeren op drukke plaatsen heel normaal is. Behalve Lelystad: dure parkeergarages die altijd leeg staan, en veel plekken net buiten het centrum waar het blik gratis eindeloos mag parkeren...
Het OV in Lelystad lijdt verlies omdat iedereen die zo'n stuk blik bezit met de auto naar de buurtsuper gaat (200meter!!) , en ook naar de markt op zaterdag bijv. Te beroerd om 2 tasjes boodschappen te tillen of op de fiets te vervoeren. Als het OV beter was, zouden er nog niet meer passagiers zijn, omdat die überluie gezinnen alles met de auto doen: op zaterdag om 12 uur staat er een file op de Atol! Misschien moet de gemeente met 'luiheidsbelasting' komen voor luie automobilisten die weigeren een euro'tje voor de parkeergarage te betalen. Beste politici: graag alle openbare parkeerplaatsen in het centrum en ook daarbuiten belasten met parkeergeld! (scheelt waarschijnlijk ook in de obesitaspreventie).
profielfoto
3 Jun 2017 14:22
Edward Schoenmakers
Zelf ga ik alleen in ernstige noodgevallen op het betaald parkeren staan en anders NOOIT. Geldverspilling. Lelystad was een stad waar ruimte bijna onbeperkt beschikbaar was en die je gemakkelijk zo kon inrichten dat betaald parkeren nergens nodig was. Maar Lelystad wil mee in de vaart der volkeren. De burgers in Lelystad hebben zelf gemeentebesturen gekozen die een paar dure parkeergarages in het centrum hebben laten bouwen en later een andere parkeergarage lieten afbreken (kapitaalvernietiging: specialiteit van Lelystad). Die keuze betekent dat je als burger niet alleen met de lusten maar ook met de lasten geconfronteerd zult worden.
Nu ga ik regelmatig naar het centrum en consumeer daar e.e.a. Ik loop ruim een half uur of ga toch met de auto als dat handig is. Als het betaald parkeren grootschaliger wordt ingevoerd zal ik zeker naar andere mogelijkheden uitkijken.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

...