Lelystad

Onderzoek naar 'weglekken' en maatregelen betaald parkeren

Door Kees Bakker op donderdag 1 juni 2017 07:20
  • © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - De gemeente Lelystad gaat onderzoeken hoe het 'weglekken' van parkeerders die het betaald parkeren in het Stadshart ontvluchten en de auto daarom op gratis plekken in de omgeving parkeren, kan worden tegengegaan.

Dat doet men op voorstel van een aantal partijen in de gemeenteraad, waarbij GroenLinks het voortouw nam.

Niet kostendekkend

De parkeerexploitatie in Lelystad valt niet dekkend te krijgen. Jaarlijks kost het betaald parkeren, door de lasten voor de parkeergarages en de parkeercontroles, 300.000 euro meer dan het oplevert. Dat komt deels omdat het vluchtgedrag in Lelystad groot is. Mensen zetten zaterdag hun auto gratis bij De Meent of het terrein aan het water achter het Provinciehuis en lopen dan maar iets verder.  

Tegengaan

Daar moet wat tegen gedaan worden. Voor GroenLinks, die zich in haar voorstel gesteund zag door de SP en PvdA, is het daarbij ook bespreekbaar dat er betaald parkeren wordt ingevoerd op De Meent en het specifieke terrein in de Botter. Andere partijen zijn bang dat dat weer vluchtgedrag naar nog iets verder veroorzaakt en bewoners in de omliggende wijken dan straks de auto niet meer kwijt kunnen. Ook zou het een reden kunnen zijn voor mensen om het Stadshart te mijden.

Het onderzoek moet ook dat uitwijzen, maar de bedoeling van de drie partijen is wel dat het tekort van drie ton zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Ze kregen daarin steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.