Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Ecoloog Perry Cornelissen: 'Minder grazers zorgen voor gevarieerder landschap'

Geplaatst op dinsdag 10 januari 2017 16:38
  • © BUN/ Egbert Voerman

pinterestmail

Lelystad - Het aantal grote hoefdieren in de Oostvaardersplassen moet met 70 procent verlaagd worden, zodat er weer een gevarieerd landschap kan ontstaan. Dat stelt ecoloog en onderzoeker Perry Cornelissen in zijn proefschrift.

Eentonig landschap

In het onderzoek, dat Cornelissen dinsdag verdedigt bij de Wageningen Universiteit, analyseerde hij hoe het Flevolandse natuurgebied zich in 25 jaar ontwikkeld heeft. De ecoloog kwam tot de ontdekking dat het gebied minder veelzijdig is dan het door de jaren heen had kunnen worden

De reden hiervoor is dat edelherten, konikpaarden en Heckrunderen al jaren ongestoord hun gang kunnen gaan, omdat er helemaal geen natuurlijke vijanden in het gebied aanwezig zijn. Dit heeft geresulteerd in een kale vlakte met enkel graslandschap.

Stabiliteit

Volgens Cornelissen blijft de populatie van de grote grazers inmiddels stabiel, zoals al voorspeld werd. De kuddes zijn in natuurlijk evenwicht en dijen niet verder uit. Wel is het de vraag of de afschot van dieren het probleem gaat oplossen. Grazers kunnen zich namelijk snel vermeerderen.

Vorige week pleitten SGP en VVD in de provincie Flevoland al voor het verminderen van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De partijen willen het gebied hiermee toeristisch aantrekkelijker maken. 

Uitbreiden

Aan het einde van zijn proefschrift meldt Cornelissen dat het duurzaam samenleven van de verschillende dieren in de Oostvaardersplassen alleen mogelijk is in een veel groter natuurgebied. Concrete voorstellen doet de onderzoeker niet.

In 2010 waren er al plannen aanwezig voor een verbinding van de Oostvaardersplassen met de Veluwe. Toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) blokkeerde de optie destijds, omdat hij het te veel geld vond kosten. Ook was er veel weerstand bij landbouwers, die hun grond er niet voor wilden opgeven.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.