Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Noordersluis gaat vier weken dicht voor scheepvaart

Geplaatst op maandag 9 januari 2017 19:03
  • De Noordersluis in Lelystad. © NDC/ Egbert Voerman

pinterestmail

Lelystad - De provincie start in de week van 16 januari met de vervanging van de schuiven in de omloopriolen van de Noordersluis in Lelystad. De sluis gaat hiervoor vier weken dicht voor alle scheepvaart.

In de week voordat de sluis opengaat wordt in de avond het functioneren van de sluis en brug uitvoerig getest.

MEER OVER DIT ONDERWERP

Hinder scheepvaart

De Noordersluis is in de periode van 16 januari tot 13 februari gestremd voor alle scheepvaart. Schepen zonder staande mast kunnen in die periode omvaren via de Vaartsluis en de Zuidersluis. In de week van 13 februari is de Noordersluis weer te gebruiken voor alle scheepvaart.

Beperkte hinder wegverkeer

Het wegverkeer ondervindt enige hinder van de werkzaamheden. Enkele werkzaamheden, zoals hijsen van onderdelen, worden zoveel mogelijk buiten de spitstijden vanaf een deel van de rijbaan en het fiets-/voetpad uitgevoerd. Wegverkeer en fietsers en voetgangers worden met verkeersregelaars begeleidt langs het werkvak. Dit kan kort oponthoud voor de weggebruikers veroorzaken.

Testen sluis en brug in de avond

In de week van 6 februari wordt de werking van de sluis en brug in de avonduren, tussen 21.00 en 24.00 uur een aantal keren getest. Dit gebeurt om er zeker van te zijn dat alles na uitvoering van het werk weer goed functioneert. Mocht de sluis-brugcombinatie nog niet naar wens functioneren dan kan de provincie dat die week aanpassen. In de tussentijd kan de brug altijd handmatig bediend worden, waardoor het verkeer hier zo min mogelijk hinder van ondervindt en de wijk Lelystad Haven altijd goed bereikbaar blijft.

Minder hinder in de winter

De schuiven van de omloopriolen aan beide zijden van de sluis zorgen tijdens het schutten voor het in- en uitlaten van water in de schutkolk. De schuiven zijn aan vervanging toe, daarom heeft de provincie besloten om de schuiven inclusief de constructies te vervangen.

De provincie heeft eerder dit jaar ervoor gekozen om de werkzaamheden in de winter periode uit te voeren omdat de sluis geheel gestremd moet worden voor het werk. De hinder in de winter is een stuk minder voor bedrijven, beroepsvaart en recreatievaart doordat in de maanden januari en februari de recreatievaart volledig stil ligt. Hiermee beperkt de provincie de overlast voor de omgeving en krijgt de aannemer die het werk uitvoert de gelegenheid om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren waardoor het werk in een korte periode uitgevoerd kan worden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.