Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

'Geringe publieke steun voor afschotplan Oostvaardersplassen'

Door Egbert Voerman op maandag 9 januari 2017 13:32
  • Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © Meinica Zwart

pinterestmail

Lelystad - De publieke steun voor het afschotplan dat de Flevolandse statenfracties van de VVD en SGP vorige week presenteerden voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, is gering. Dit suggereert een Twitterpeiling van ecoloog Patrick Jansen.

(De tekst gaat verder na de tweet)

In de Oostvaardersplassen schiet Staatsbosbeheer nu alleen ernstig verzwakte dieren af. Op de vraag "Welke dieren zouden volgens u moeten worden geschoten?" koos in de peiling 19 procent voor de optie '(Nog) gezonde dieren'. 38 procent koos voor de optie '(Reeds) verzwakte dieren' en 43 procent voor 'Helemaal niet schieten'.

Allerminst representatief

De peiling - met 269 stemmers -  is allerminst representatief, erkent Jansen, die werkt bij Wageningen Universiteit. 'Ze geeft hooguit een indruk. Niettemin is de uitkomst opmerkelijk. Mijn indruk is dat vooral jagers, veehouders en veeartsen moeite hebben met het huidige beheer van de grazers in de Oostvaardersplassen'.

Ingrijpen 'geen goed idee'

Jansen denkt dat het reactieve afschotbeheer dat Staatsbosbeheer nu voert een goede oplossing is. De ecoloog onderschrijft daarmee de adviezen van de Groningse hoogleraar ecologie Han Olff, die lid is van de adviescommissie Beheer Oostvaardersplassen. In het programma Vroege Vogels stelt de hoogleraar dat het geen goed idee is om nu in te grijpen in het bestand van de grote grazers. Ze zijn volgens Olff een essentieel onderdeel van het huidige beheersplan, dat bovendien voldoet aan de eisen die Europa stelt aan een 'Natura 2000 gebied'.

Minder vruchtbaar

Bovendien, zo stelt Olff in de uitzending, is het 'kale' van de Oostvaardersplassen voor een belangrijk deel te wijten aan de ganzen die daar overwinteren en ook broeden. De hoogleraar wijst erop dat de aantallen herten, paarden en koeien nu al structureel dalen, doordat de dieren bij het verminderde voedselaanbod ook minder vruchtbaar worden.

Lees hier meer informatie over het huidige beheerplan van Staatsbosbeheer.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.