Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Stichting Welzijn Grote Grazers: 'Voorkom langdurig en onnodig honger lijden'

Geplaatst op woensdag 4 januari 2017 16:32
  • Edelherten in de Oostvaardersplassen. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - De stichting Welzijn Grote Grazers vraagt Provinciale Staten in een open brief om haast te maken met een nieuw beleid voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Sinds begin december is de provincie verantwoordelijk voor deze dieren.

'Als er niet op korte termijn tot een nieuw beleid wordt besloten, zullen deze winter weer enkele duizenden edelherten, Heckrunderen en konikpaarden langdurig en onnodig honger moeten lijden', vreest de stichting.

Langdurig honger lijden

Volgens Welzijn Grote Grazers is het nodig dat het aantal dieren zo snel mogelijk wordt teruggebracht naar een aantal dat in overeenstemming is met de draagkracht van het gebied. 'Momenteel lopen er zo veel dieren in de Oostvaardersplassen dat er onvoldoende voedsel voor hen is en zij langdurig honger moeten lijden om uiteindelijk aan het eind van de winter alsnog te worden afgeschoten', stelt de stichting. 'In de voorgaande bijzonder zachte winters werden er aan het eind van de winter 1300 tot 1450 dieren afgeschoten, terwijl er nog eens 80 tot 160 dieren door verhongering stierven'. De stichting Welzijn Grote Grazers vindt dit 'moreel en maatschappelijk onverantwoord'.

Maatschappelijke Advies Commissie

De stichting dringt in de open brief ook aan op een spoedige instelling van een Maatschappelijke Advies Commissie die de ontwikkelingen in de Oostvaarderplassen nauwgezet gaat volgen en de provincie gevraagd of ongevraagd advies kan geven.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.