Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Frans Vera: 'Afschot grote grazers Oostvaardersplassen is bizar plan'

Geplaatst op woensdag 4 januari 2017 07:01
  • Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © Ilse Cardoen

  • Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - 'Een bizar plan'. Dat vindt ecoloog Frans Vera, een van de grondleggers van de Oostvaardersplassen, van het voorstel van de SGP en VVD in Flevoland om grote aantallen grote grazers in het natuurgebied af te schieten.

Negatieve invloed

Vera reageert in Een Vandaag op het artikel in Trouw, waarin de beide statenfracties stellen dat de grote grazers een negatieve invloed hebben op de soortenrijkdom in het gebied. De SGP en VVD pleiten voor het afschot van 'grote aantallen' dieren om de balans in het gebied te herstellen. 'Het eerste doel is de vogels van de Oostvaardersplassen. De grote grazers kunnen geen doel op zich zijn', aldus Sjaak Simonse (SGP).

'Normale proporties'

Ook de VVD wil het aantal grote grazers - er lopen momenteel circa 2700 edelherten, Heckrunderen en konikpaarden in het natuurgebied - terugbrengen tot 'normale proporties'. De dieren zouden het gebied kaal vreten, waardoor de Oostvaardersplassen nu onaantrekkelijk zijn voor bezoekers.

Frans Vera is het daar niet mee eens. Volgens de ecoloog zijn de grazers noodzakelijk voor de Oostvaardersplassen. 'Haal je die weg, dan haal je de bodem onder het systeem vandaan'.

Meer recreatie

De statenfracties willen ook meer mogelijkheden voor recreatie in de Oostvaardersplassen. Zo moeten er hotels en recreatiewoningen komen. Dit tot grote teleurstelling van Vera.

'Zonder argumenten'

De verantwoordelijkheid over het welzijn van de grote grazers in het natuurgebied is in december overgegaan van het rijk naar de provincie. 'Het is meteen bal', aldus de ongeruste Vera. 'Het lijkt wel: nieuwe rondes, nieuwe prijzen'. De ecoloog bestrijdt dat de Oostvaardersplassen droog en kaal zijn. 'Men roept beelden op om te laten zien hoe slecht het er is, zonder argumenten'.

SGP en VVD (samen 9 van de 41 zetels) dienen donderdag een voorstel in voor een nieuw faunabeheerplan. De statenfracties rekenen op brede steun in Provinciale Staten.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.