Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Provincie gaat nu over welzijn grote grazers Oostvaardersplassen

Geplaatst op woensdag 7 december 2016 17:30
  • © Fotostudio Wierd

  • Edelherten in de Oostvaardersplassen. © Tessa van Looij

  • Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © Tessa van Looij

pinterestmail

Lelystad - Het rijk heeft vandaag de verantwoordelijkheid over het welzijn van de grote grazers in de Oostvaardersplassen overgedragen aan de provincie Flevoland.

Leen Verbeek, de Flevolandse Commissaris van de Koning, en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hebben vanmiddag hun handtekening gezet onder het document 'Overdracht grote grazers Oostvaardersplassen'.

Tot nu toe was de provincie alleen verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen. Het rijk ging over het welzijn van de grote grazers.

Vijfduizend grote grazers

In de Oostvaardersplassen leven ongeveer 2700 edelherten, konikpaarden en heckrunderen (na de laatste winter). In de winter is er voor deze grote grazers niet genoeg eten. De zwakke dieren worden dan door Staatsbosbeheer afgeschoten, om verder lijden te voorkomen.

Omstreden beleid

Het beleid met betrekking tot de grote grazers in het natuurgebied is al jaren omstreden en kent felle voor- en tegenstanders.

Dit beleid valt vanaf vandaag onder de verantwoordelijkheid van de provincie Flevoland. De provincie gaat voorlopig door met de huidige aanpak.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.