Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Geboortebeperking grote grazers moet wel kunnen

Door Kees Bakker op dinsdag 9 augustus 2016 11:17
  • © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - In theorie is het mogelijk om via anticonceptie de kudde grote grazers in de Oostvaardersplassen qua grootte in toom te houden, maar er zal nog veel onderzoek moeten worden gedaan naar de meest praktische en betaalbare methode.

Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Eigen afweersysteem

Die had om deze informatie en een onderzoek gevraagd. Van Dam baseert zich op onderzoek van onderzoeksinstituut Alterra. De meest aannemelijke toe te passen methode lijkt immunocontracptie te zijn, waarbij dieren worden geïnjecteerd en hun eigen afweersysteem wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Op dit moment is echter niet duidelijk in hoeverre die behandeling effectief zal zijn en toepasbaar is. Daarnaast zouden de kosten erg hoog kunnen zijn.

Resultaten naar provincie

‘In kleine (afgerasterde) gebieden of bij populaties die zich kenmerken door een lage dichtheid werd anticonceptie reeds succesvol toegepast.
Gegeven de huidige stand van de techniek is het in grote gebieden, bij populaties die zich kenmerken door hoge aantallen en in niet gesloten populaties niet gehouden hoefdieren naar verwachting problematischer om voldoende dieren te behandelen, en is de effectiviteit van immunocontraceptie soms aan de lage kant,’ schrijft Van Dam aan de Tweede Kamer. De resultaten van het onderzoek zijn ook naar de provincie gestuurd, omdat die straks verantwoordelijk wordt voor het dierenwelzijn in de Oostvaarsplassen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.