Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Ondanks zachte winter veel sterfte onder grote grazers

Door Kees Bakker op maandag 30 mei 2016 20:19
  • Grote grazers in de Oostvaardersplassen. © Tessa van Looij

pinterestmail

Lelystad – Ondanks de relatief zachte winter zijn er toch veel dieren doodgegaan in de Oostvaardersplassen. Vanaf 1 december 2015 lieten 1.613 dieren het leven.

Daarvan stierven er 160 een natuurlijke dood en werden 1.453 dieren wegens verzwakking preventief afgeschoten. Alleen in de winter van 2012/2013 gingen er meer dieren dood.

(Lees verder na de vraag)

 

Het grote aantal betekent dat één op de drie grote grazers is gestorven deze winter. In verreweg de meeste gevallen gaat het om edelherten (1.230). Daarna volgen de Konikpaarden (317) en tot slot de heckrunderen (66).

Brandganzen

Volgens Staatsbosbeheer komt de grote sterfte door een enorme populatie brandganzen die in het gebied heeft overwinterd en daarbij veel voedsel heeft opgegeten. Daarnaast was de zomer van 2015 geen goede zomer voor de gewassen, waardoor de grote grazers minder goed vet konden opbouwen voor de winter.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
REACTIES (1) Plaats een reactiereacties
profielfoto
2 Jun 2016 09:59
Herman Burgers
Dit is Nederland op z'n smalst, men neme een grote groep dieren, stoppen ze in een ruimte waar niemand iets mee kan doen, zorg er vooral niet voor dat deze dieren beschut kunnen leven, en bovenal laten ze deze dieren moedwillig creperen, schande.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.