Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Lelystad

Lichte afname aantal grote grazers in Oostvaardersplassen

Geplaatst op maandag 18 januari 2016 14:35
  • Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © Fotostudio Wierd

pinterestmail

Lelystad - Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen is in 2015 iets afgenomen, maar verder redelijk stabiel. Dit blijkt uit helikoptertellingen die op 26 en 27 oktober vorig jaar zijn gedaan.

Tijdens in totaal drie helikoptervluchten telde Staatsbosbeheer tussen 220-225 Heckrunderen, 1075 konikpaarden en tussen 2900-3350 edelherten. In november 2014 waren dit 250 Heckrunderen, 1350 konikpaarden en 3150 edelherten.

De helikoptertellingen worden de afgelopen vijf jaar uitgevoerd op advies van de internationale commissies om meer inzicht te krijgen in de aantalsontwikkelingen van de populaties grazers in het natuurgebied. Om conclusies uit de cijfers te trekken, moet over een langere periode geteld worden.

De verantwoordelijkheid voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen wordt binnenkort van het Rijk overgedragen aan de provincie Flevoland.

Omstreden beleid

Het beleid met betrekking tot de grote grazers in het natuurgebied is al jaren omstreden en kent felle voor- en tegenstanders.

In de winter is er voor de duizenden Heckrunderen, konikpaarden en edelherten niet genoeg eten. De zwakke dieren worden dan afgeschoten, om verder lijden te voorkomen.

Lees meer in ons dossier: Grote grazers.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
DOSSIERS dossiers
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.