Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Lelystad

Per voet en zonder hulp door heel Europa

Geplaatst op dinsdag 20 maart 2012 17:53
pinterestmail

Biddinghuizen - De 57-jarige Ria Buiten uit Biddinghuizen doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Trans Europe Footrace, een wedstrijd waarbij ze meer dan vierduizend kilometer in slechts 64 dagen aflegt. Een pittige afstand, maar naar eigen zeggen is Buiten er nu al klaar voor. ‘In principe zou ik het nu al kunnen.’

Het is niet de eerste keer dat de Biddinghuizense zich waagt aan deze loop. In 2009 deed ze ook al mee, maar kreeg halverwege te kampen met bloedarmoede en moest daardoor een weekje pauzeren. Dit keer loopt de gigantisch lange route van het Deense Skagen, via Duitsland, Frankrijk en Spanje, naar Gibraltar. Buiten verwacht nu wel alle aspecten van de route mee te pakken. 'Een mooie uitdaging. Het is leuk om zelf, per voet en zonder hulp, door heel Europa te gaan,' vertelt ze enthousiast. En dit doet de ultra-loopster niet zomaar, want ze hoopt met haar deelname weer veel geld op te halen voor de Stichting Leukemie. 'Het is een slechte tijd nu. Vorige keer haalde ik 30.000 euro op en ik hoop nu op hetzelfde bedrag.' Om precies te zijn telt de loop dit keer bijna 4.200 kilometer, wat neerkomt op ongeveer 65 kilometer per dag. Desondanks is het genieten geblazen voor Buiten. 'Het is een toeristische route en ik neem mijn camera mee.' Tijdens haar tocht zal de Biddinghuizense mooie plaatsjes schieten, zodat het thuisfront en volgers van haar website kunnen meegenieten. Naar eigen zeggen kan ze dit makkelijk, omdat ze 'niet zo hard' zal lopen. 'Het is relaxed lopen, zo’n twintig kilometer per uur.' Hoewel de ultra-loopster dit zelf niet noemenswaardig hard vindt, hoopt ze hiermee toch als een van de eersten over de eindstreep te gaan. 'Ik hoop bij de eerste drie.' Om dit te bereiken, hoeft de ultra-atlete niet extra te trainen, zo laat ze weten. Elk weekeinde loopt ze sowieso tot zeventig kilometer hard en soms doet ze twee of drie lange lopen achter elkaar. Tegen de Trans Europe Footrace opzien doet ze dan ook niet. Sterker nog, ze kan zelfs niet wachten. 'Ik heb er veel zin in. Het meest kijk ik uit naar de start en de finish. De start, omdat je aan iets moois begint en de finish, omdat je iets moois afsluit.' De Trans Europe Footrace is van 19 augustus tot 21 oktober. Wie Buiten wil steunen in haar strijd tegen Leukemie, kan een bedrag storten op rekeningnummer 656932945 ten name van de Stichting Leukemie.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.