Lelystad

Asielzoekers onderbrengen in woningen Warande

Geplaatst op donderdag 10 december 2009 09:49
mail

LELYSTAD - De derde fase van de nieuwe wijk Warande, aan de zuidkant van Lelystad, zal als het aan het college van b en w ligt bewoond kunnen worden door asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Lelystad gevraagd om medewerking bij de opvang van vreemdelingen in de gemeente. het gaat om de opvang van zeshonderd personen in enkele honderden nieuwbouwwoningen.

De asielzoekershuizen zouden in een hoek van de nieuwbouwwijk gebouwd moeten worden, waar voorlopig nog geen andere woningen komen. Lelystad heeft rond het jaar 2000 al een overeenkomst met COA bereikt over de bouw van woningen voor vreemdelingen. Destijds liep de behoefte aan deze woningen echter terug en ging het project niet door. Het COA heeft het gemeentebestuur van Lelystad gevraagd mee te werken aan het project omdat de organisatie dringend behoefte heeft aan nieuwe opvangmogelijkheden van vreemdelingen. Het COA is momenteel in heel Nederland op zoek naar nieuwe permanente en tijdelijke locaties. De extra capaciteit is nodig omdat de instroom van asielzoekers groter wordt en omdat op diverse plaatsen opvanglocaties moeten sluiten. Dat heeft te maken met beëindiging van contracten met gemeenten - contracten die niet kunnen worden verlengd. Daarbij kiest het COA voor duurzame projecten die, als ze niet meer nodig zijn na vertrek van de vreemdelingen, een andere maatschappelijke functie kunnen krijgen, zoals een woonfunctie.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.