Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
dossiers
Schiphol wil in de toekomst ongeveer 10.000 vluchten naar Lelystad Airpo...
De grote grazers in de Oostvaardersplassen zijn al jarenlang reden tot d...
Het nieuws over de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.
Al het nieuws over de ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad.
Human Interest

Levenswijsheden van een 91-jarige koekjesbakker

Geplaatst op Wednesday 16 May 2018 08:10
  • © Vraagelkaar

  • © Vraagelkaar

  • © Vraagelkaar

  • © Vraagelkaar

  • © Vraagelkaar

pinterestmail

Swifterbant - Na het overlijden van zijn vrouw besloot Van der Hoogt niet bij de pakken neer te zitten. Hij wil leven. En dat doet hij met verve. Op dinsdag sloot hij aan bij de Vraagelkaar Gelukscarrousel in De Steiger In Swiferbant.

Dansen in het danscafé

Eerst koffie met taart aan de Gelukstafel om te kijken wat zijn leven een sprankje mooier kan kleuren. Daarna meedoen in het danscafé onder leiding van achtvoudig Nederlands kampioen Ballroomdansen, Hans van der Hilst. Tussen de deelnemers die in leeftijd varieerden van 15 tot 91 oogde van de Hoogt niet de oudste. Het plezier gonsde door de ruimte. 

Tekenen en schilderen

Des Vraagelkaars heeft Van de Hoogt ook vragen: een keertje fietsen met iemand uit de buurt. Hij heeft een gewone fiets en wil daar graag een ommetje mee maken. Ook vindt hij het leuk om mensen wegwijs te maken in de teken- en schilderkunst. De oud-docent technisch tekenen staat positief in het leven. Geeft graag advies en heeft nog altijd contact met oud-leerlingen. 

In gesprek blijven

Als ervaringsdeskundige heeft hij ook een advies voor mensen die het lastig vinden om contact te maken met iemand die rouwt: ‘maak gewoon maar een praatje’. Het maakt niet uit waarover. 'Ik merkte dat mensen het moeilijk vonden om mij aan te spreken. Om een begin te maken. Natuurlijk heb ik veel verdriet. Maar het is van belang om in gesprek te blijven en door te gaan. Ik open dan zelf maar het gesprek over iets van alledag. Verdriet kun je wel delen, maar niet oplossen', aldus de 91-jarige inwoner. 'Daarom is het goed om het ook over andere dingen te hebben. Het werkt'.

Koekjesbakker van Swifterbant

Van der Hoogt is goed in het onderhouden van contacten. Zo bakte hij drie jaar lang gemberkoekjes voor de dame in de apotheek. Als blijk van waardering. Hij wordt dan ook wel de koekjesbakker van Swifterbant genoemd. 

Als de andere deelnemers afscheid nemen, zit Van der Hoogt nog in gesprek met initiatiefnemer Janet Turkstra over aquarellen en het bakken van gemberkoekjes. Hij geeft tips waardoor ze de kleur beter over het papier kan verspreiden en hoe je verse gember verwerkt in koekjes. Na een warme groet verlaat ook hij de Carrousel. Volgende keer neemt hij koekjes mee. 

Over Vraagelkaar

Vraagelkaar is een hartverwarmende beweging die buurtbewoners verbindt voor een sprankje geluk. Dit doen ze door te vragen wat de deelnemers graag willen doen. Deze vragen leiden tot gezellige afspraken tussen de leden of onderlinge steun. De organisatie heeft afgelopen jaar meerdere Vraagelkaarcafé's georganiseerd in Flevoland, en is actief in meerdere steden in Nederland.

Kijk voor meer informatie op de website van Vraagelkaar.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.