Blijf op de hoogte van het nieuws via WhatsApp!
whatsapp
Human Interest

Urker scheepskok verbaasd over rijke zee: 'Ongelofelijk hoeveel vis er rondzwemt'

Geplaatst op donderdag 8 juni 2017 13:10
  • De UK-237 'Grietje Bos' van schipper Jurie Post is uitgerust met het innovatieve pulstuig. © Willem Ment den Heijer

pinterestmail

Urk - In tegenstelling tot de kotters die in Urk geregistreerd staan en met name op platvis vissen, vangen vriestrawlers uit Scheveningen en Katwijk vooral haring en makreel.

Omdat van alle drie de soorten enorme scholen rondzwemmen biedt de visserij hierop volop perspectief.

De toestand (omvang en gezondheid) en het beheer van een bepaalde vissoort bepalen in grote mate of de visserij daarop in aanmerking komt voor een duurzaamheidslabel. Dat is in elk geval al sinds 2016 het geval met de visserij op haring. En na een tijdelijke onderbreking heeft ook makreel deze status vorig jaar weer weten te heroveren. Het zijn de twee belangrijkste pelagische vissoorten voor de vriestrawlers. Pelagisch betekent afwisselend zwemmen in verschillende waterkolommen. Overdag zwemmen haring en makreel doorgaans dieper en zodra het donker wordt zwemmen ze in hogere waterkolommen, dus dichter bij het wateroppervlak.

Bedroevend

Het duurzaamheidscertificaat voor de beide vette vissoorten is ook een krachtig bewijs van de betrokkenheid van de Europese pelagische vissers, waar de Nederlandse trawlervloot deel van uitmaakt, bij duurzame visserij en bij een verantwoord lange termijnbeheer van hun visserijen. Het Europese makreelbestand is zeer gezond, net als dat van haring, en de sector hoopt dat het behalen van het ecolabel de consumptie van deze vis in eigen land verder zal doen te nemen. Op dat vlak valt er nog veel winst te behalen, want de gemiddelde visconsumptie in Nederland is bedroevend met nog geen vijf kilo per persoon per jaar. Het voedingscentrum adviseert om tweemaal per week vis te eten, maar de gemiddelde Nederlander haalt dat bij lange na niet.

Tekst: Willem Ment den Heijer

Exotisch lekkernij in Afrika

In Afrikaanse landen lopen ze weg met de haring en makreel die door Nederlandse vriestrawlers in Europese wateren gevangen worden. Landen als Nigeria met 170 miljoen inwoners en Kameroen en Ghana zijn belangrijke afnemers van deze vette vis. Meer dan driekwart van de vangsten van de vriestrawlers gaat naar Afrikaanse landen, waaronder ook Egypte. En dat zijn landen waar mensen rond moeten komen met minder dan twee dollar per dag. De vier overgebleven Nederlandse rederijen zien kans om deze vette vis zodanig te vermarkten dat het betaalbaar blijft voor deze mensen. De proteïnerijke maaltijden zien de Afrikanen als een exotische lekkernij.

(Lees verder na de foto)

  • gallerij afbeelding

    De vriestrawler KW-174 'Annelies Ilena' lost makreel in de haven van IJmuiden. © Willem Ment den Heijer

 

Bingo op zee

Scheepskok Bertus de Vries (24) van Urk is werkzaam op een vriestrawler die vanuit IJmuiden vist. ‘Het is ongelofelijk hoeveel vis er rondzwemt in zee. Ik hoor van de stuurlieden boven wel eens dat ze voorzichtig te werk moeten gaan omdat de scholen haring en makreel zo compact zijn dat het net zou kunnen barsten als het te lang in zee staat,’ aldus De Vries. Als hij thuis is van een reis hoort hij op Urk weer de verhalen van zijn plaatsgenoten die op de kottervloot werkzaam zijn. De Vries: ‘En daar is het de laatste drie jaar ook bingo op zee. De kotters vangen goed tong en vooral schol’.

Eldorado voor bewoners

Terwijl dubieuze maatregelen vanuit Brussel de gemoederen in de visserij bezighouden, staat de aanwas van jonge vis in de Noordzee in de turbostand. Het heeft er veel weg van dat de Noordzee gezonder is dan ooit tevoren. Een continue verversing van het zeewater en de aanwezigheid van voldoende voedsel maakt dat de Noordzee een eldorado is voor de bewoners. Van vis tot zeezoogdieren en van bodemorganismen tot mesheften.

Omdat de visserijdruk de afgelopen tien jaar sterk is afgenomen en ook de vloot nog maar de helft is van wat ie was, heeft onder andere schol zich goed ontwikkeld. Er zwemmen momenteel ongeveer 1 miljoen ton geslachtsrijpe schollen rond. Dat wat de Nederlandse kottervloot op jaarbasis mag vangen is slechts een fractie van wat er daadwerkelijk rondzwemt. Schol en tong zijn de belangrijkste soorten  voor de kottervloot. Maar tarbot, griet, rog, schar, poon en mul zien de vissers ook graag in de netten terechtkomen. Deze soorten maken allemaal deel uit van de vangst van kotters.

(Lees verder na de foto)

  • gallerij afbeelding

    Bertus de Vries ziet dat de opvarenden van de SCH-81 'Carolien' bij de lunch er nog een schepje bovenop doen. © Willem Ment den Heijer

 

Verduurzaming

Om te garanderen dat toekomstige generaties onbezorgd vis kunnen blijven eten, werkt de Nederlandse kottervloot al enkele jaren aan het verduurzamen van de vangsttechnieken. Selectief vissen krijgt alle aandacht, evenals het verminderen van bodemcontact. Met het innovatieve pulstuig, waarbij gebruik gemaakt wordt van elektrische stimulatie, hebben de vissers een unieke vangsttechniek ontwikkeld. Kotters zijn nu uitgerust met lichtgewicht vistuigen die over de zeebodem zweven. In de afgelopen jaren heeft de kottervloot op het gebied van duurzaam vissen enorme sprongen vooruit gemaakt. De vloot van Urk telt een groot aantal kotters dat met het innovatieve vistuig wekelijks op de Noordzee vist. Bovendien zijn enkele Urker kotters zoals de UK-33 en de UK-246 betrokken bij onderzoeksprojecten om data te verzamelen over de verspreiding van maatse zowel als ondermaatse vis.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Flevopost' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.